Terug naar overzicht

Orgaandonatie: Wie mag donor worden?

Iedere persoon die overlijdt op een manier die orgaandonatie mogelijk maakt, bijvoorbeeld  door hersendood, en die geen verzet tegen orgaandonatie registreerde, kan donor zijn.

Ziekte of medicatiegebruik

Sommige mensen denken dat ze geen donor mogen zijn omdat ze ziek zijn of medicijnen gebruiken. Dat is zeker niet altijd het geval.

Maar het kan wel zijn dat door je ziekte of medicijnen niet alle organen bruikbaar zijn. Iemand met een leverziekte kan niet zijn lever maar wel nog zijn andere, gezonde organen doneren. Mensen met kanker kunnen bijna altijd nog hoornvliezen doneren.

Iemand die besmet is met een infectie die niet onder controle geraakt, mag geen donor zijn.

Alles hangt dus af van welke ziekte, welke medicatie en welke organen zijn getroffen. Bij elke kandidaat-donor worden een aantal ziekten opgespoord om na te gaan of donatie mogelijk is.

Nooit te oud voor orgaandonatie

Andere mensen denken dan weer dat ze te oud zijn om te doneren. Ook dat klopt niet.

Mensen van tachtig jaar en ouder kunnen bijvoorbeeld nog altijd lever, nieren, huid of hoornvlies doneren. Het is wel zo dat een 65-plusser over het algemeen geen hart meer kan doneren, maar een oudere man kan een gezondere lever hebben dan een dertigjarige.

Hoge leeftijd is dus op zich geen reden waardoor je geen donor kunt zijn, alles hangt af van de gezondheid van de organen.

Gezonde organen

Om te bepalen of een orgaan geschikt is voor donatie baseert men zich op de kwaliteit van elk orgaan afzonderlijk.

Om de gezondheid van de organen in te schatten, gebeuren vooraf al een aantal onderzoeken zoals een bloedonderzoek en een echografie van de buik.

In de operatiekamer, voor het wegnemen van het orgaan bekijkt de chirurg het ook nog eens goed om te bepalen of het gezond genoeg is. Enkel de organen die in aanmerking komen en waarvoor er een ontvanger is, worden weggenomen.

Het is dus niet alles of niets. De ene persoon zal één orgaan doneren, de andere misschien drie of vier.

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.