Terug naar overzicht

Wie mag doneren?

Sommige mensen denken dat ze niet in aanmerking komen voor het donorschap omdat ze ziek zijn of medicijnen gebruiken. Dat is niet altijd zo. Het is wel zo dat niet bij iedereen alle organen bruikbaar zijn. Iemand met een leverziekte kan bijvoorbeeld wel nog zijn andere, gezonde organen doneren. Mensen met kanker kunnen bijna altijd nog hoornvliezen doneren. Iemand die besmet is met een infectie die niet onder controle geraakt, mag echter geen donor zijn. Bij elke kandidaat-donor worden daarom een aantal ziekten opgespoord om na te gaan of donatie wel mogelijk is.

Andere mensen denken dan weer dat ze te oud zijn om te doneren. Ook dat is een misvatting. Mensen van tachtig jaar en ouder kunnen bijvoorbeeld nog altijd lever, nieren, huid of hoornvlies doneren. Het is wel zo dat een 65-plusser over het algemeen geen hart meer kan doneren, maar een oudere man kan een gezondere lever hebben dan een dertigjarige.

Om te bepalen of een orgaan geschikt is voor donatie baseert men zich nooit uitsluitend op de leeftijd van de donor, maar op de kwaliteit van elk orgaan afzonderlijk. Om de gezondheid van de organen in te schatten, gebeuren vooraf al een aantal onderzoeken zoals een bloedanalyse en een echografie van de buik. Voor het wegnemen van een orgaan bekijkt de chirurg het orgaan ook nog eens goed om te bepalen of het gezond genoeg is. Enkel de organen die in aanmerking komen en waarvoor er een ontvanger is, worden daadwerkelijk weggenomen.

Je winkelmand is leeg.