Terug naar overzicht

Enquête – Hoe denkt de Vlaming over esthetische chirurgie?

Deze vraag stond centraal in de enquête van De Maakbare Mens vzw die door 667 Vlamingen werd ingevuld. De enquête werd opgesteld en verwerkt in samenwerking met de Vakgroep Communicatiewetenschappen van de UGent.

Doel van de enquête

Op basis van de resultaten wil De Maakbare Mens vzw de maatschappelijke discussie over de mogelijkheden en grenzen van esthetische chirurgie aanwakkeren. Want iedereen zal wellicht vroeg of laat, rechtstreeks of onrechtstreeks, geconfronteerd worden met esthetische chirurgie. Nu al kent bijna 60% van de mensen iemand die een esthetische operatie onderging, zo blijkt uit de enquête. De Maakbare Mens vzw zal het debat wel op een eerlijke en serene manier voeren. Momenteel hangt er rond de discussies over esthetische chirurgie maar al te vaak een sfeer van sensatie.

We legden de resultaten ook voor aan toenmalig Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte. De studie heeft immers aangetoond dat er een luide roep klinkt om meer bescherming. Zo is het beroep van plastisch chirurg momenteel nog steeds niet voldoende erkend. Ook huisartsen, dermatologen of oogartsen voeren bepaalde esthetische ingrepen uit. Hierdoor moeten plastisch chirurgen steeds vaker hersteloperaties uitvoeren.

Op langere termijn willen we ook de groeiende trend om risicovolle schoonheidsbehandelingen aan medisch onbevoegden over te laten aankaarten. We denken hierbij onder meer aan schoonheidsspecialisten die laserbehandelingen uitvoeren, niet alleen om te ontharen maar ook om moedervlekken te verwijderen. De Maakbare Mens vzw vindt dit een gevaarlijke evolutie waar paal en perk aan moet worden gesteld door een betere regelgeving.

Resultaten

Resultaten enquête

Amper 2% van de ondervraagden zegt expliciet esthetische chirurgie nooit aanvaardbaar te vinden. Toch is het niet zo dat de meerderheid vindt dat alles moet kunnen. Ze zouden het betreuren mochten in de toekomst steeds meer mensen een esthetische ingreep ondergaan. Ook vinden ze dat het ondergaan van een esthetische ingreep een eenmalige gebeurtenis moet blijven.

Tegen onze verwachtingen in staan jongeren niet positiever tegenover cosmetische chirurgie dan 50-plussers. Ze zijn meer van oordeel dat je jezelf maar beter kunt aanvaarden zoals je bent. Dat kan te maken hebben met het feit dat jongeren nog niet geconfronteerd werden met veroudering.

Mensen die geen plastische chirurgie hebben ondergaan omschrijven zichzelf als gelukkiger dan diegenen die wel een ingreep ondergingen of dat in de toekomst willen doen. De overgrote meerderheid vindt dat de patiënt voor het ondergaan van bepaalde esthetische ingrepen minstens één keer met een psycholoog zou moeten praten. Esthetische chirurgie wordt gezien als een manier om dieperliggende problemen zoals bijvoorbeeld een gebrek aan zelfvertrouwen aan te pakken en niet zozeer om er jonger of beter uit te zien.

——————————————————————————–

De meest opmerkelijke resultaten

Hieronder lees je een samenvatting van de meest opmerkelijke resultaten van de enquête rond plastische chirurgie:

Je winkelmand is leeg.