Terug naar overzicht

Het schoonheidsideaal

Plastische chirurgie is geen zeldzaamheid meer. Uit een onderzoek van De Maakbare Mens vzw in 2006 bleek dat 60% van de ondervraagden iemand kende die een esthetisch-chirurgische ingreep had ondergaan. De uitgaven van het RIZIV voor plastische chirurgie kennen de laatste jaren een duidelijke stijging.

Bij het zoeken naar een verklaring hiervoor wordt vaak verwezen naar de invloed van het schoonheidsideaal. Via tijdschriften, televisie, reclame, enzovoort wordt een ideaalbeeld verspreid van hoe een mooie, succesvolle man of vrouw er uit ziet. Het publiek spiegelt zich hieraan. Via de moderne massamedia kent dit schoonheidsideaal een ruimere verspreiding. Dit is niet nieuw, schoonheidsidealen zijn van alle tijden en culturen. Voor er sprake was van plastische chirurgie en nu nog gebruikt men ook make-up, crèmes, enzovoort om dit ideaal te benaderen.

Bekijk hier hoe een advertentiefoto tot stand komt.

Uit het onderzoek van De Maakbare Mens vzw blijkt dat wie zelf geen esthetische ingreep had ondergaan of overwoog “er mooier of jonger willen uizien” aanduidt als belangrijkste redenen waarom mensen een ingreep ondergaan. Ons onderzoek wees echter uit dat zij die een ingreep hadden ondergaan of overwogen eerder verwezen naar redenen zoals “zich beter voelen”, “meer zelfvertrouwen krijgen”, enzovoort. Esthetische chirurgie gaat in veel gevallen dus om meer dan om uiterlijk alleen.

De wens om er mooier uit te zien, wordt door velen beschouwd als oppervlakkig. Er wordt gezegd dat ware schoonheid in het innerlijke schuilt en dat schoonheid subjectief is. Toch is het niet zo eenvoudig. Onderzoek toont aan dat sommige personen door meer mensen mooi worden gevonden dan anderen. Bovendien blijkt dat mooie mensen meer kans maken op een relatie, op een goedbetaalde job, enzovoort.

Je winkelmand is leeg.