Terug naar overzicht

Veelgestelde vragen over esthetische chirurgie

Hier vind je korte antwoorden op veelgestelde vragen over esthetische chirurgie. Meer weten? Lees dan de bijsluiter en/of verdiep je in onze webpagina’s.

Wat is het verschil tussen reconstructieve en esthetische chirurgie?

Plastische chirurgie omvat zowel de reconstructieve chirurgie als de esthetische chirurgie. Reconstructieve chirurgie houdt zich bezig met de reconstructie van lichamelijke letsels ten gevolge van ongeval, ziekte of aangeboren afwijking. Een huidtransplantatie bij een brandwondenpatiënt is hier een goed voorbeeld. Esthetische chirurgie omvat ingrepen die het lichaam mooier maken, maar die medisch niet noodzakelijk zijn. Een facelift bijvoorbeeld.

Ik overweeg een esthetisch-chirurgische ingreep. Zijn er belangrijke tips?

Bestaat er in België een duidelijke wettelijke regelgeving rond esthetische chirurgie?

Neen. Daarom heeft De Maakbare Mens vzw enkele pijnpunten en aanbevelingen geformuleerd. Lees onze oproep voor meer politieke aandacht voor esthetische chirurgie

Wordt in België de ethische discussie over esthetische chirurgie voldoende gevoerd?

De Maakbare Mens vzw vindt van niet. Om de discussie aan te wakkeren, hebben we enkele vaak aangehaalde argumenten tegen esthetische chirurgie besproken.

Is esthetische chirurgie gevaarlijk?

We moeten natuurlijk waakzaam blijven voor de potentiële gevaren van esthetische chirurgie, maar soms legt men in de media teveel de nadruk op de negatieve aspecten en vergeet men dat heel veel mensen er ook door geholpen worden. Het is bijvoorbeeld niet omdat er veel ernstige risico’s verbonden zijn aan vermageringschirurgie, dat hetzelfde geldt voor een ooglidcorrectie of borstchirurgie. En sommige mensen zullen inderdaad spijt hebben van een esthetische ingreep, maar de levenskwaliteit van heel wat anderen wordt er net door verbeterd.

Is esthetische chirurgie een recent fenomeen?

Veel mensen gaan ervan uit dat het een recent fenomeen is, maar plastische chirurgie is van alle tijden. Al in de zevende eeuw voor Christus verschenen er Indische geschriften die een neuscorrectie beschreven. Men maakte een deel de huid van het voorhoofd los en modelleerde deze in de vorm van een neus. In de Middeleeuwen werden reconstructies van hazenlippen en gespleten gehemelten uitgevoerd. Met de intrede van de anesthesie in 1846, maar ook door het gebruik van desinfecterende middelen en steriele instrumenten werden meer ingrijpende en langdurige operaties mogelijk. De eerste wereldoorlog zorgde voor een stroomversnelling in de ontwikkeling van de reconstructieve chirurgie. Duizenden soldaten overleefden schotwonden en bomscherven, maar bleven verminkt achter. Hierdoor waren artsen verplicht nieuwe technieken uit te proberen en deze te beschrijven en te verspreiden.

Je winkelmand is leeg.