Terug naar overzicht

Wat is plastische chirurgie?

De plastische chirurgie bestaat uit twee takken: de reconstructieve chirurgie en de esthetische chirurgie. De reconstructieve chirurgie is gericht op het herstellen van aangeboren of door een ongeval veroorzaakte uiterlijke afwijkingen of misvormingen. De esthetische chirurgie is gericht op het veranderen van het uiterlijk van mensen zonder dat er sprake is van een afwijking of misvorming. Voorbeelden van reconstructieve ingrepen zijn bijvoorbeeld het corrigeren van uitstaande oren en een borstreconstructie na een kankerbehandeling. Voorbeelden van esthetische ingrepen zijn een facelift en liposuctie.

Plastische chirurgie is in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen nieuw verschijnsel. Sinds het ontstaan van de chirurgie heeft men geƫxperimenteerd met het operatief aanpassen van uiterlijke kenmerken. Tijdens en na de wereldoorlogen heeft de plastische chirurgie een grote ontwikkeling doorgemaakt. Men ging noodgedwongen op zoek naar betere methoden om verminkingen bij soldaten en andere oorlogsslachtoffers te behandelen.

Vandaag hebben de meeste ziekenhuizen een plastisch chirurg in dienst en zijn er heel wat plastisch chirurgen actief in private praktijken. De technieken werden verder verfijnd wat leidde tot meer veilige en minder ingrijpende operaties, en kleinere littekens. De zoektocht naar nieuwere en betere methodes gaat verder.

Je winkelmand is leeg.