Terug naar overzicht

Een eindje lopen, tv of pc helpen je tot rust komen

Als je de slaap wil vatten, moet je tot rust komen en ontspannen. Een aantal activiteiten kun je, met het oog op een goede nachtrust, beter niet doen vlak voor het slapen gaan.

Voldoende beweging nemen is goed voor de gezondheid en voor een goede slaap. Het helpt je ontspannen en je wordt er moe van, maar je komt er niet echt van tot rust. Dus voorzie na het sporten nog voldoende tijd voor je naar bed gaat.

Hetzelfde geldt voor een spannend boek lezen, tv-kijken, surfen of gamen. We volgen een verhaal, leven mee met de emoties van de personages, we surfen van de ene pagina naar de andere, we verwachten nog een e-mail of sms’je, we gaan volledig op in een spel. Door dit alles blijven we alert. We hebben zelfs niet het gevoel dat we moe worden, we houden onszelf letterlijk wakker. Het gevolg is dat we later gaan slapen en moeilijker in slaap vallen.

Daarnaast is er nog de invloed van de lichtintensiteit van de beeldschermen die we gebruiken. Als het donkerder wordt, stijgt normaal onze melatonineproductie. Door het licht van beeldschermen wordt dit onderdrukt. Onze smartphone, televisie, computer en tablet bemoeilijken dus onze slaap.

Onze computers, tablets en smartphones zorgen er voor dat we op elk moment toegang hebben tot een stroom van nieuws, dat we voortdurend sociaal contact hebben en altijd bereikbaar zijn. Velen hebben het moeilijk om hier even aan te ontsnappen. Nog snel de sociale media checken voor het naar bed gaan, de GSM op het nachtkastje. Offline gaan, is moeilijk. We hebben het gevoel dat we allerlei zaken missen en komen daardoor moeilijker tot rust.

Neem de tijd om de dag af te ronden en tot rust te komen, dan zal je makkelijker inslapen.

slaap_lampje Melatonine is een hormoon dat invloed heeft op ons slaap- en waakritme. Als de blootstelling aan licht afneemt, neemt de productie van melatonine toe en zal ons lichaam zich voorbereiden op slaap. Onder de invloed van ‘blauw’ licht (zonlicht, kunstlicht en het licht van beeldschermen) wordt de productie van melatonine geremd.

 

Je winkelmand is leeg.