Terug naar overzicht

Onze slaapgewoonten zijn niet veel veranderd doorheen de tijd

Mensen moeten steeds meer presteren, en dat heeft gevolgen voor onze slaap. Werk, school, gezin, hobby’s, we zijn allemaal druk bezig. Het is onder andere onze slaap die moet wijken om tijd te maken voor al onze andere bezigheden.

We slapen vandaag gemiddeld 7,5 uur, dat is 1 à 2 uur minder dan 60 jaar geleden.

Dat is een hele verandering op relatief korte tijd. De verkorting van onze slaaptijd is onder andere te wijten aan de opkomst van het kunstlicht. Hierdoor werd het mogelijk om langer op, en bezig, te blijven en dat doen we dan ook. De komst van de televisie, en de laatste tien jaar van de smartphone en tablet, hebben onze slaaptijd verder ingekort. Deze laatste nemen we zelfs mee naar bed en in tegenstelling tot de televisie zijn ze interactief waardoor ze ons ook meer alert houden.

Vroeger, voor kunstlicht gangbaar werd, sliepen mensen langer, maar niet aan een stuk door. Men ging slapen toen het donker werd om na een paar uur terug te ontwaken. Men stond dan een uurtje op en ging nadien terug slapen tot het ochtendlicht. Moesten we geen kunstlicht hebben, dan zouden we volgens onderzoekers eerder op deze manier slapen.

slaap_lampje De meeste mensen hebben ongeveer 8 uur slaap nodig, maar slagen er niet in ook effectief 8 uur te slapen. Velen van ons zijn al tevreden met 6 à 7 uur. De helft van de Vlamingen geeft toe weleens slaperig achter het stuur te kruipen. Slaperig rijden heeft nochtans hetzelfde effect als rijden onder invloed van alcohol. Als je vermoeid achter het stuur zit, stijgt je risico op een ongeval. 20 tot 30% van de ongevallen op Europese snelwegen is te wijten aan vermoeidheid. 

 

Je winkelmand is leeg.