Terug naar overzicht

Slaapgebrek is geen ramp.

We zijn ons niet bewust van de tijd die we slapend doorbrengen en van wat er allemaal gebeurt in ons lichaam en ons brein terwijl we slapen. Soms hebben we de neiging om onze slaaptijd als verloren tijd te ervaren, maar niets is minder waar. Slapen is wel degelijk functioneel. Slaap heeft een beschermende en een herstelfunctie.

Een slaaptekort heeft allerlei gevolgen:
concentratieproblemen, geheugenproblemen, slechtere schoolresultaten, verminderde fitheid, psychosociale problemen, gezondheidsproblemen, angst, depressie en een groter risico op ongevallen op de weg, thuis en op het werk.

Iemand met slaapproblemen heeft ook meer kans op een hoge bloeddruk en diabetes.

In extreme gevallen, bij personen met een chronisch slaaptekort, bevindt het lichaam zich in een permanente stresstoestand en is er zelfs een verhoogde kans op overlijden.

De belangrijkste oorzaken van slaapproblemen zijn: lichamelijke klachten, stress, piekeren, multimediagebruik en storende factoren in de slaapomgeving zoals te veel licht en lawaai.

slaap_lampje Ook motorische taken zoals met mes en vork eten, fietsen en autorijden worden gememoriseerd tijdens de slaap. Bij een experiment waarbij men de slaap van de proefpersonen geregeld onderbrak, bleek dat zij niet in staat waren motorische taken aan te leren.

 

Je winkelmand is leeg.