Terug naar overzicht

Slaappilletjes zijn de oplossing

Slaapmedicatie

In België zijn we koplopers wat het gebruik van slaapmedicatie betreft. Hun nut is nochtans beperkt. Soms is het gebruik van slaapmedicatie gerechtvaardigd, maar als je slaapproblemen ondervindt, loont het om eerst na te gaan waar de oorzaak ligt. Het kan interessant zijn om je slaaphygiëne eens te bekijken. Misschien kunnen eenvoudige ingrepen je slaap verbeteren. Ga na of er geen onderliggend medisch probleem is, zoals bijvoorbeeld apneu.

Een slaappilletje nemen is makkelijk, maar slaapmedicatie heeft bijwerkingen en je lichaam is er snel aan gewend. Dan heeft het eigenlijk geen zin om ze nog verder te nemen, maar vaak is het moeilijk om te stoppen. Integendeel, uit angst om niet te kunnen slapen ontstaat vaak de verleiding om er meer te nemen.

Veel populaire slaapmiddelen dragen niet kwalitatief bij aan de slaap.

Uit onderzoek blijkt dat proefpersonen weliswaar een halfuur langer slapen met een slaappil, dan wanneer ze een neppil innamen. Maar je slaap is niet noodzakelijk beter. Slaappillen maken het moeilijker om kortetermijnherinneringen aan te maken. Je herinnert je daardoor niet dat je wakker lag en besluit dan maar dat je goed hebt geslapen. We kunnen dus vraagtekens plaatsen bij het grote slaapmiddelengebruik in ons land.

Enkel in acute situaties, is slaapmedicatie aan te raden. Na 3 tot 6 maanden moet er worden afgebouwd. Plots stoppen met slaapmedicatie veroorzaakt stress, wat natuurlijk niet goed is voor de slaap.

Op lange termijn is cognitieve therapie de manier om je slaap te verbeteren, soms voor een korte periode ondersteund door medicatie. Bij die slaaptherapie leer je bewuster omgaan met slapen, krijg je inzicht in hoe je levensstijl je slaap beïnvloedt en wordt piekergedrag aangepakt.

Slaap_mythe7_pillenstrip

Slaaphygiëne

Slaaphygiëne is de term die gebruikt wordt voor relatief eenvoudige dingen die je zelf kunt doen met het oog op een betere slaapkwaliteit.

De belangrijkste tips zijn:

  • Sta elke dag op een vast tijdstip op
  • Ga slapen op een vast tijdstip of wanneer je slaperig wordt
  • Zorg voor een slaapritueel, zoals bijvoorbeeld een ontspannend stukje lezen
  • Doe regelmatig aan lichaamsbeweging, maar zeker geen zware inspanningen in de laatste uren voor het slapen gaan
  • Vermijd zware snacks, alcohol, cafeïne, chocolade en nicotine voor het slapen gaan
  • Zorg voor een comfortabel bed en een donkere, stille kamer met een temperatuur rond 18°c
  • Neem geen stress en problemen mee naar bed, voorzie desnoods een piekermomentje eerder op de dag
  • Regelmaat helpt je inwendige klok, niet alleen wat slaaptijden betreft maar ook op vaste tijdstippen eten, medicatie nemen, enzovoort
  • Vermijd beeldschermgebruik in het laatste uur voor je gaat slapen, het licht van die schermen houdt je wakker

Een glas alcohol voor het slapen gaan, kan je helpen om makkelijker in te slapen maar eens het effect van de alcohol is uitgewerkt later in de nacht wordt de slaap verstoord. Bij meer dan 2 glazen alcohol voor het naar bed gaan, stijgt het risico op wakker worden ’s nachts, nachtmerries en hoofdpijn de volgende ochtend.

We spreken van een slaapmutsje, maar alcohol beïnvloedt onze slaap niet in positieve zin.

Wie slaapproblemen heeft, associeert zijn bed en slaapkamer na verloop van tijd met de stress van het niet kunnen slapen. Soms valt men op den duur wel makkelijk in slaap in de zetel, terwijl het in bed niet lukt. Om dit te vermijden, kun je beter even opstaan als je de slaap niet kunt vatten. Je kunt eventueel een rustige activiteit doen zoals lezen bij gedempt licht, tot je slaperig wordt. Krampachtig proberen te slapen zal meer energie kosten dan even opstaan. De tijd die je wakker en woelend in bed doorbrengt, geeft je ook een slecht gevoel over je slaap.

slaap_lampje 15 tot 20% van de mensen woont langs drukke wegen. Aan de straatkant slapen geeft meer verstoorde slaap dan aan de tuinkant slapen. Slapen in een lawaaierige  omgeving zoals bijvoorbeeld de luchthaven heeft invloed op de slaapkwaliteit.

 

 

Je winkelmand is leeg.