Van schaapjes tellen, val je in slaap
Je kunt verschillende zaken proberen als je de slaap niet kan vatten, maar schaapjes tellen doe je beter niet. Als je gaat slapen, is het de bedoeling dat je tot rust komt. Ga je schaapjes tellen, dan ben je cognitief bezig. Een aantal regio’s in je brein draaien op volle toeren. Schaapjes tellen mag dan wel saai zijn, maar je zal er niet zo gauw de slaap door vatten. Je brein is bezig met het tellen en met het beeld van die schaapjes. Denken aan een waterval zou volgens onderzoek beter werken.
Wat kun je wel proberen? Sta terug op, ga even naar het toilet, wandel wat rond en probeer tot rust te komen. Blijf niet liggen woelen, want daar hou je sowieso een onbevredigend gevoel aan over.
Begin niet je planning voor de volgende dag door te nemen of na te denken over een bepaald probleem. Toch aan het piekeren? Denk dan na of je het probleem op een eenvoudige manier van je kan afzetten. Beslis bijvoorbeeld dat je de dag erna de knoop zal doorhakken over die moeilijke beslissing. Verzet je gedachten tot je rustig genoeg bent om nog eens te proberen de slaap te vatten.
 |
Een klok op de kamer die zichtbaar is vanuit je bed zorgt ervoor dat je, als je even wakker wordt, de neiging hebt om naar de klok te kijken. Iedereen wordt doorheen de nacht een paar keer wakker. Als je dan naar de klok kijkt, ben je je meer bewust van het feit dat je even wakker bent en zal je het je nadien beter herinneren. Daardoor zal je het gevoel hebben dat je minder goed hebt geslapen. Dus je kunt je wekker beter uit je gezichtsveld plaatsen. |