Regelmatig lees je in een tijdschrift of op een gezondheidssite iets over slaaphygiëne. Maar werken die slaaptips echt? Bij mythe 7 somden we een aantal tips op. Deze zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en kunnen je helpen om je slaap te verbeteren. Maar dat betekent niet dat ze alle problemen kunnen oplossen waarmee we vandaag kampen in verband met onze slaap.
Een aantal zaken die onze slaap beïnvloeden, heeft eerder te maken met de maatschappij waarin we leven. Een maatschappij waarin we 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 bezig (kunnen) zijn. Werk, gezin, hobby’s. We hebben het allemaal druk.
Voor de meesten van ons bepaalt het werk wanneer de wekker gaat. Maar de ene heeft het makkelijker met het uurrooster dat ons wordt opgelegd dan de andere. Onderzoek toont aan dat ploegenarbeid en nachtwerk niet gezond zijn. Het steeds wisselen van dag- en nachtritme is slecht voor de slaapkwaliteit. Ook pendelen beïnvloedt onze slaap. Pendelaars moeten meestal vroeger op en zijn later thuis. Wie pendelt, slaapt minder goed. Het idee dat men op tijd op moet, zorgt voor een sluimerende onrust. Werk is voor heel wat mensen ook een bron van zorgen, en die laten we niet achter op het werk. Piekeren over die problemen is nefast als we de slaap willen vatten.
Onze ‘vrije tijd’ heeft de laatste decennia aan belang gewonnen, maar ook die besteden we niet aan rust en ontspanning. Het weekend is even druk als de week. Zaterdag is kuisdag, hobbydag en winkeldag. Zondag is al lang geen rustdag meer, maar de dag van de lang geplande familiebezoekjes en uitstapjes. Zelfs onze vakantie staat nog zelden in het teken van rust, maar is een kans om allerlei zaken te zien en te beleven. We blijven bezig en nochtans is het voor onze slaapkwaliteit belangrijk om, ook overdag, voldoende te rusten en ontspannen.
In al die drukte voelt slapen soms aan als tijdverlies en vergeten we er de nodige tijd en aandacht aan te besteden.