Terug naar overzicht

Wat je overdag doet, staat los van wat je ‘s nachts doet

We slapen zoals we leven. Wat je overdag doet, heeft wel degelijk een grote invloed op je slaap.

Voldoende rustpauzes en vooral ’s avonds voor het slapengaan voldoende ontspannen heeft een positieve invloed op je slaap. Heb je overdag veel last van stress of kamp je met een probleem, dan zal je ook moeilijker kunnen slapen.

Wanneer en wat je eet en drinkt, heeft ook invloed. Laat op de dag nog genieten van cafeïnerijke drank is geen goed plan als je graag snel en goed wil slapen. Een slaapmutsje nemen is ook niet aan te raden, want alcohol beïnvloedt de diepe slaap en de REM-slaap. Deze twee fasen in onze slaap zijn net de belangrijkste om goed uitgerust te geraken, onder invloed van alcohol worden deze fasen korter.

Een middagdutje kan verkwikkend zijn en je helpen om de dag goed door te komen, maar het mag niet te lang duren. Dut je te lang overdag, dan zal je ’s avonds niet meer zo goed kunnen slapen. Daarom spreekt men tegenwoordig van een ‘powernap’, een kort en krachtig dutje. Om je normale slaap niet aan te tasten, mag het niet langer dan 30 minuten duren en doe je het best ook voor 15 u.

slaap_lampje 12% van de mensen droomt in zwart/wit. Vroeger lag dit percentage hoger, maar het daalde sterk sinds de komst van de kleuren-tv. We kunnen ook enkel dromen van gezichten die we ooit al gezien hebben, ongeacht of we ze ons nu actief herinneren of niet.

 

Je winkelmand is leeg.