Ons bed dient om in te slapen, maar wat doen we nog meer in bed voor onze ogen dichtvallen? En wat doen we zoal voor we in bed kruipen? Is eten in bed populair of gruwen de meesten bij het idee aan kruimeltjes in bed? Doen we weleens een dutje? En hoe populair is de snooze-functie van onze wekker? Kortom, hoe zit het met onze slaapgewoonten?
57% van de respondenten heeft een vaste slaaproutine. Een slaapritueel hebben wordt aangeraden door slaapdeskundigen. Het helpt ons lichaam om zich klaar te maken voor de nacht. Uit de enquête blijkt dat 56% van degene met een vaste slaaproutine tevreden is over hun slaap, terwijl bij zij die geen vaste slaaproutine hebben slechts 51% tevreden is over hun slaap.
48% gaat meteen slapen eens ze in bed kruipen. Van hen heeft 42% problemen met inslapen, tegenover 47% bij de totale populatie. Wie direct gaat slapen heeft dus minder problemen met inslapen dan wie eerst nog iets anders doet in bed. Bij degenen die eerst nog iets anders doen in bed is lezen de populairste activiteit, 41%.
Wie direct gaat slapen heeft veel minder problemen met inslapen dan bijvoorbeeld mensen die eerst nadenken, van hen heeft 61% problemen met inslapen. Piekeren en stress worden ook gezien als voornaamste oorzaken van slaapproblemen.
62% deelt het bed met een partner. Mensen die alleen slapen zijn iets meer tevreden over hun slaap: 58% van de alleenslapers, tegenover 53% van de personen die het bed delen met hun partner, is tevreden met zijn slaap.
75% van de bevraagden ‘snoozt’. 25% zet zelfs speciaal de wekker vroeger om te kunnen snoozen. Snoozen wordt nochtans afgeraden door slaapdeskundigen. Het geeft je geen tevreden gevoel over je slaap.
8% van de ondervraagden slaapt op de rug. Van hen heeft 17% last van ademhalingsstops. Op alle respondenten heeft slechts 5% last van ademhalingsstops, dus op de rug slapen is sterk gecorreleerd met apneu. Apneu is de meest voorkomende slaapaandoening.
40% kijkt meer dan 7 uur per dag naar een beeldscherm. Van hen wil 58% een meer kwaliteitsvolle slaap. Dat is iets meer dan het gemiddelde van 52%. En van hen wil 27% vroeger slapen. Dat is ook iets meer dan het gemiddelde van 22%.
55% van de mensen die TV kijken in bed heeft problemen met inslapen, 50% van wie in bed leest heeft problemen met inslapen en 49% van de gebruikers van computer, tablet of smartphone in bed heeft inslaapproblemen.
Een heel grote meerderheid gebruikt beeldschermen in de laatste 2 uren voor het slapen gaan. 81% kijkt tv, 71% maakt gebruik van computer, tablet of smartphone en 13% speelt games. De beeldschermen vergezellen ons tot in de slaapkamer. 11% geeft aan voor het slapen gaan in bed tv te kijken. 23% gebruikt de computer, tablet of smartphone in bed voor het slapen gaan. De meeste mensen (36%) worden gewekt door een gsm of tablet.
Vooral mensen die gamen zijn ontevreden over hun slaap. 52% van hen is ontevreden. Dat is waarschijnlijk te verklaren doordat bij het gamen niet alleen het effect van de lichtintensiteit van het beeldscherm een rol speelt, maar ook het feit dat je actief en alert moet zijn om te gamen.
21% eet suikerrijke en vetrijke snacks in de laatste 2 uur voor het slapen. 54% van zij die suiker- en vetrijke snacks eten in de laatste 2 uur zijn niet tevreden over hun slaap. Dat is veel meer dan het gemiddelde van 46%. Maar vooral mensen die een volwaardige maaltijd eten in de laatste 2 uur voor ze gaan slapen zijn ontevreden, 61%.
89% van de respondenten drinkt 1 of meer eenheden stimulerende of cafeïnehoudende dranken per dag. 84% van hen drinkt ze omdat ze lekker zijn. 20% drinkt ze voor meer energie en 15% om langer aandachtig te kunnen zijn. 12% geeft aan dat er een andere reden is en ‘om wakker te worden’ komt regelmatig voor als antwoord. 66% van zij die cafeïne drinken voor het slapengaan is ontevreden over hun slaap. Dat is veel meer dan het gemiddelde van 47%.
40% doet nooit een dutje overdag. 56% doet soms een dutje en 4% doet zelfs elke dag een dutje. De powernap op het werk is helemaal niet ingeburgerd, minder dan 1% van de respondenten geeft aan dit te doen. 11% doet enkel in het weekend een dutje. De lengte van dutjes varieert. 32% geeft aan dat een dutje gemiddeld meer dan 30 minuten duurt. Dat is volgens slaapdeskundigen te lang. Een dutje mag ongeveer 15 minuten en maximaal 30 minuten duren. Langere dutjes hebben niet noodzakelijk een beter effect en ze kunnen je slaap ’s avonds bemoeilijken. De enquête bevestigt dat wie een kort dutje doet, zich beter uitgerust voelt dan wie een langer dutje doet. 69% voelt zich uitgerust na een dutje.