Terug naar overzicht

Slaapritme

Wanneer staat de gemiddelde Vlaming op? En wanneer gaat hij slapen? Is er een groot verschil tussen week en weekend? Beïnvloedt ons slaapritme onze tevredenheid over onze slaap? En zijn we ochtend- of avondmensen?

85% gaat tijdens de week elke dag op ongeveer hetzelfde uur slapen (met minder dan een uur verschil per dag), voor de grootste groep is dat tussen 22u en 0u. Van hen heeft 73% een afwijkend slaappatroon in het weekend. Van de mensen die tijdens de week op ongeveer hetzelfde uur gaan slapen (minder dan een uur verschil), is 56% tevreden over hun slaap. Van de mensen die tijdens de week niet op hetzelfde uur gaan slapen is slechts 43% tevreden over hun slaap. Mensen met een vast slaappatroon zijn iets meer tevreden over hun slaap.

Van de 73% die elke dag op ongeveer hetzelfde uur gaan slapen maar in het weekend wel afwijken van hun slaappatroon in de week, is slechts 51% tevreden over hun slaap. Bij zij die wel aan hun patroon vasthouden in het weekend is 62% tevreden over hun slaap. Een ander slaappatroon in het weekend aannemen leidt dus tot grotere slaapontevredenheid.

Mensen die hun patroon aanhouden in het weekend zijn meer tevreden over hun slaap.

Een gelijkaardige trend zien we bij opstaan. 56% van de mensen die op een regelmatig uur opstaan is tevreden over hun slaap, terwijl bij zij die dat niet doen slechts 45% tevreden is. Dat bevestigt wat slaapdeskundigen zeggen, namelijk dat een vast slaappatroon de slaapkwaliteit ten goede komt. Dat heeft te maken met onze biologische klok die zich bij een wisselend slaappatroon steeds opnieuw moet aanpassen.

45% slaapt in het weekend meer dan in de week. 53% slaapt evenveel, en 5% zelfs in het weekend minder dan in de week.

63% ziet zichzelf als een avondmens.

slaap_lampje Mensen met een vast slaappatroon tijdens de week zijn iets meer tevreden over hun slaap. Als men ook in het weekend dit patroon blijft volgen, leidt dit tot een hogere tevredenheid. Slaapdeskundigen bevestigen dat een vast slaappatroon leidt tot een betere slaapkwaliteit. Bij een wisselend slaappatroon moet onze biologische klok zich steeds aanpassen.

 

Je winkelmand is leeg.