Betrouwbare stamcelbehandeling?
Wie het stamcelnieuws een beetje volgt zal heel wat nieuwe stamceltherapieën zien verschijnen. Het lijkt alsof er altijd wel ergens een doorbraak is. Dit wekt hoopvolle verwachtingen bij de vele patiënten voor wie stamceltherapie misschien ooit een behandeling of zelfs genezing kan bieden. Jammer genoeg gaan niet alle berichten over degelijk onderzoek door betrouwbare instellingen. Ook dubieuze stamcelklinieken proberen via mediaberichten en online aandacht te trekken van patiënten. Deze organisaties spelen in op de (wan)hoop van patiënten om te genezen van een vaak chronische ziekte en bieden onbetrouwbare en ongegronde stamceltherapieën aan. De prijzen zijn vaak torenhoog en de resultaten niet zelden teleurstellend of zelfs gevaarlijk.
Enige voorzichtigheid is hier zeker vereist. Als het te mooi in de oren klinkt, dan is het misschien ook te mooi om waar te zijn. Raadpleeg dus altijd hier een arts alvorens online in te gaan op aantrekkelijke beloftes en behandelingen, vooral van buitenlandse klinieken.
Checklist
Hieronder alvast een lijstje met belangrijke factoren die je zelf kan nagaan als je (online) bij stamceltherapieën terechtkomt:
- Is de arts gecertificeerd en opgeleid in de specialiteit waarnaar je op zoek bent? Welke diploma’s heeft de arts? Wat is de specialisatie?
- Hoeveel stamcelinjecties hebben ze al uitgevoerd? Delen ze cijfers en resultaten, en niet uitsluitend een paar oncontroleerbare getuigenissen?
- Zijn ze 100% gericht op het behandelen van de problemen waarvoor je op zoek bent? Of lijken ze een behandeling te hebben voor een heleboel aandoeningen?
- Krijgen patiënten een verwacht behandelresultaat? Klinkt dit realistisch?
- Verstrekken de artsen literatuur in gespecialiseerde vaktijdschriften?
- Worden ze ondersteund door belangrijke en gecertificeerde onderzoeksinstellingen of overheden?
- Stelt de organisatie de cel dosis en behandelplannen op maat op voor patiënten?
- Gebruiken ze een ‘gesloten’ laboratoriumsysteem of hygiënische omgeving om cellen voor te bereiden?
- Hebben ze gekwalificeerde celbiologen die de stalen verwerken?
- Gebruiken de artsen gecertificeerde technieken om een nauwkeurige plaatsing van cellen te garanderen?
- Volgen en rapporteren ze patiëntuitkomst-gegevens?
Om zeker te zijn leg je best alles voor aan je huisarts of specialist en laat je je in de beslissing bijstaan door het advies van betrouwbare experten.