Terug naar overzicht

Ethische vragen

Ethiek van stamceldonatie

Stamceldonatie is niet ethisch betwist. Een volwassen persoon kiest er autonoom voor om iemand te helpen.

Voor de donor en de ontvanger zijn de beste zorgen gegarandeerd.

Aangenomen wordt dat de eventuele nadelen voor de donor opwegen tegen het levensreddende effect bij de ontvanger.

Ethiek van stamcelonderzoek

Stamcelonderzoek geeft inzicht in hoe cellen en ziekten zich ontwikkelen, de werking van medicatie enzovoort. De mogelijkheden voor de geneeskunde zijn eindeloos. Men is over het algemeen positief over stamcelonderzoek, zolang het doel niet is om “een betere mens” te maken. Eugenetica is verboden.

Voor stamcelonderzoek zijn embryonale stamcellen nodig. Die komen uit embryo’s uit IVF-trajecten. Dat is niet evident. Een embryo is immers een groep van cellen die tot een mens kan uitgroeien. Zeker in bepaalde religieuze middens ligt dat vaak gevoelig.

Er spelen verschillende standpunten en overwegingen:

De algemene strekking in de westerse onderzoekswereld is dat stamcelonderzoek kan, maar met de grootste voorzichtigheid. In ons land kan stamcelonderzoek maar er is een strenge wet die voorwaarden stelt aan het doel van het onderzoek, alle methodes, het labo, en zelfs het diploma van de onderzoeker.

Ethiek van de stamceltherapie

Er zijn momenteel niet veel vormen van stamceltherapie. Het wordt gebruikt bij bloedziekten en leukemie. Sedert kort ook voor enkele oogaandoeningen.

Zowat elke andere vorm staat nog in zijn kinderschoenen. De berichtgeving is vaak onjuist positief. Stamceltherapie zou verschillende aandoeningen oplossen, van dwarslaesie tot Parkinson.

Dat klopt niet. De communicatie daarrond is niet altijd correct.

Een toepassing van de inzichten uit stamcelonderzoek vind je in de voortplantingsgeneeskunde. Men kan embryo’s voor IVF onderzoeken op genetische aandoeningen.

Het is in België toegestaan om aan pre-implantatie genetische diagnostiek (pgd) te doen. Je mag een gezond embryo kiezen om toekomstig leed te vermijden of een broer of zus te helpen. Gezondheid is wel de enige reden. Embryo – selectie om een blonde baby met blauwe ogen te krijgen is onmogelijk en bovendien verboden.

Bekijk ook even dit:

Stamcelonderzoek

Stamcelonderzoek

Stamceltherapie

Stamceltherapie

Stamceldonatie

Stamceldonatie

Je winkelmand is leeg.