Terug naar overzicht

Stamceltherapie

Stamcellen worden vandaag reeds gebruikt bij de behandeling van een aantal bloedziekten, klierziekten en aangeboren aandoeningen. Soms kan men daarvoor de eigen stamcellen van de patiënt gebruiken, maar in de meeste gevallen maakt men gebruik van stamcellen van een donor. De stamcellen worden bij de patiënt gewoon in de bloedbaan gebracht waarna ze zelf hun weg zoeken in het lichaam en de functie van afwezige of defecte cellen overnemen.

Stamceltherapie is vandaag mogelijk voor een beperkt aantal specifieke aandoeningen. Voor heel wat andere aandoeningen is het wetenschappelijk onderzoek volop aan de gang. Bemoedigende mediaberichten over kleine doorbraken in het onderzoek wekken hoop bij patiënten en hun familieleden. Er wordt echter niet altijd vermeld dat het onderzoek vaak nog in een experimentele fase zit en dat het nog jaren kan duren vooraleer veilige toepassingen in de medische praktijk mogelijk zijn.

Een kleine zoekactie op het internet naar stamcelbehandelingen levert voor een heleboel aandoeningen resultaat op, maar niet alle behandelingen die worden aangeboden zijn even betrouwbaar. Verspreid over de wereld zijn er een aantal dubieuze stamcelklinieken actief.

Ze spelen in op de (wan)hoop van patiënten en bieden vandaag reeds een behandeling met stamcellen aan voor een hele resem aandoeningen. In een aantal gevallen is er gewoon sprake van bedrog, de behandelingen die door deze klinieken worden aangeboden bestaan niet. Men gebruikt niet eens echte stamcellen maar een nepmiddel waarvoor men zich goed laat betalen. Andere klinieken gebruiken misschien wel stamcellen, maar ze onderwerpen hun patiënten aan een behandeling waarvan nog niet wetenschappelijk is aangetoond of ze wel werkt en waarvan men ook nog niet weet of ze wel veilig is. De meeste van deze klinieken opereren vanuit het buitenland, maar de informatie op hun website is soms ook in het Nederlands beschikbaar. Allemaal doen ze grote beloftes en doen ze hun uiterste best om een betrouwbare indruk te wekken.

Wees dus voorzichtig als je via het internet de oplossing voor uw aandoening denkt te hebben gevonden. Bespreek de informatie die u hebt gevonden altijd eerst met uw huisarts of specialist vooraleer u erop in gaat.

Je winkelmand is leeg.