Terug naar overzicht

De appel valt niet ver van de boom? Over ouderschap, genetisch of sociaal

Mama, papa en de kindjes. Daar denken we logischerwijze het eerst aan als iemand het heeft over een gezin. Maar de realiteit is meer divers dan dat en die diversiteit is zeker de laatste decennia sterk toegenomen. Gezinnen bestaan er in allerlei soorten en vormen. Er zijn nieuw samengestelde gezinnen, gezinnen met 2 mama’s of 2 papa’s. Een kinderwens kan ook op verschillende manieren vervuld worden. Zo ontstaan er onder meer gezinnen met adoptiekinderen, gezinnen waar beroep werd gedaan op een eicel- of zaaddonor en gezinnen met pleegkinderen. Een ding hebben al deze niet-traditionele gezinnen gemeen, minstens 1 ouder voedt een of meer kinderen op die biologisch niet van hem of haar zijn. Dat doen ze meestal met veel warmte en liefde. Zij zijn immers ouders, met of zonder die genetische link met hun kind.

Ouderschap: genetisch of sociaal?

In onze taal en cultuur dragen we een diepgewortelde biologische interpretatie van ouderschap met ons mee. Zijn stiefmoeders niet boosaardig? Dat vertellen toch de sprookjes. De term stiefmoeder heeft mede daardoor ook vandaag nog een negatieve bijklank. In ongeveer elke soap zie je iemand op zoek gaan naar een ‘echte’ vader; meestal een volslagen onbekende. Woordgebruik dat vaak voorkomt – ook in de media – en heel confronterend is voor menig ouder en kind in een gezin dat met behulp van donorzaad tot stand kwam.  Is een spermadonor de ‘echte’ vader? Is er bij een lesbisch koppel een echte mama en een mee-mama? Kunnen er niet gewoon twee volwaardige mama’s zijn?

We willen er even bij stilstaan dat we onbewust die traditionele, sterk biologische interpretatie van ouderschap meeslepen. En toch weten we dat ouderschap meer is dan dat. Ouderschap is een engagement, het is zorgen en opvoeden. Het is ’s nachts uit je bed komen voor een flesje of troost na een nachtmerrie en nog zo veel meer.

Online spel

De appel valt niet ver van de boom. Kinderen lijken op hun ouders. Ook deze uitdrukking illustreert dat we het eerder in biologische hoek zoeken. De Maakbare Mens lanceert het spel ‘De appel valt niet ver van de boom?’, je hebt 90 seconden tijd om op basis van foto’s bij elk kind de juiste ouder te zoeken. Laat je niet vangen door het uiterlijk of ons beeld van het traditionele gezin want dat zegt niet alles. Er valt al eens een appel uit een perenboom. Speel het spel en maak kennis met onze gezinnen en hun verhaal: http://spel.demaakbaremens.org

Alle gezinnen en verhalen in dit spel zijn echt. Ze reageerden op onze oproep om mee te werken aan dit project. Ze tonen ons dat hoe een gezin ook is ontstaan, het belangrijkste is dat het een warm nest is.

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.