Terug naar overzicht

Donorschap

Bij sommige paren zijn de vruchtbaarheidsproblemen te wijten aan de zaad- of eicellen. Dan kan men beroep doen op een donor om de kinderwens te vervullen.

Waarom beroep doen op een donor?

Wie doet beroep op een donor?

Er zijn in België geen exacte cijfers over het aantal personen dat werkt een sperma- of eiceldonor. Deskundigen bevestigen dat het een aanzienlijk aantal is en dat de vraag de laatste jaren is toegenomen.

Wie overweegt beroep te doen op een donor wordt geconfronteerd met veel vragen en emoties:

Tekort aan donoren

Er is een tekort aan sperma- en eiceldonoren. Dat levert bijkomende problemen op.

Wie donoreicellen nodig heeft, komt op een wachtlijst. Voor die vrouwen of koppels betekent dat extra stress. Men heeft vaak lang geprobeerd zwanger te worden. Er verstrijken meestal weken en maanden om uit te zoeken waarom het niet lukt. Men is op het punt aanbeland dat men zou kunnen beginnen met de behandeling… en dan is er de wachtlijst.

Men is volledig afhankelijk van anderen. Door het tekort kan het wachten heel lang duren, denk aan maanden of jaren. Op die manier duurt het makkelijk een aantal jaar voor dat kindje dat men zo hard wilt, er eindelijk is.

Om de wachtlijst voor donoreicellen te omzeilen, kan men zelf op zoek gaan naar een donor. Wie zelf een eiceldonor aanbrengt, wordt direct behandeld (niet noodzakelijk met de eicellen van die persoon, zie wisseldonatie).

Ook dat is echter vaak geen makkelijke stap:

Kortom, een eigen donor kan een snelle oplossing bieden maar de situatie is vaak complex.

Soms wordt donorsperma door fertiliteitscentra aangekocht in het buitenland. Wat absurd is als je bedenkt hoeveel gezonde en vruchtbare mannen er in ons eigen land zijn.

Het negatieve imago van spermadonatie speelt hier een rol. Er melden zich heel weinig kandidaat donoren aan bij de spermabanken.

Soms wordt net als bij eiceldonatie gevraagd aan de personen met kinderwens omzelf op zoek te gaan naar een donor. Zij worden dan geconfronteerd met dezelfde vragen en bedenkingen.

Sperma- en eiceldonoren gezocht

Het is duidelijk dat het tekort aan spermadonoren en eiceldonoren een extra probleem vormt voor mensen die vaak al heel wat vragen en emoties te verwerken hadden vooraleer ze beslisten hun kinderwens te vervullen met de hulp van een donor. Dat weegt op een relatie, op het zelfvertrouwen, zorgt voor stress en onzekerheid, …

Daarom een oproep aan alle gezonde en vruchtbare mannen en vrouwen.

Sta hier even bij stil. Misschien is donatie wel iets voor jou. Misschien kun jij zo anderen helpen bij het vervullen van hun kinderwens. In het bijzonder willen we ook jonge ouders aanspreken en personen die zelf een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen. Jullie begrijpen wat het is om een kind te wensen, wat het betekent om mama of papa te zijn.

Meer weten over sperma- en eiceldonatie

Een spermadonor of eiceldonor helpt mensen bij het vervullen van hun kinderwens. Het is een mooi geschenk. Toch word je niet zomaar sperma- of eiceldonor. Je weet dat jouw donormateriaal kan leiden tot een kind dat zal opgroeien bij anderen. Ook donorschap roept een heleboel vragen op.

Ben je geïnteresseerd om meer te weten over donorschap, overweeg je om zelf donor te worden, ben je op zoek naar antwoorden op je vragen of naar praktische informatie, … neem dan zeker een kijkje op de pagina’s over spermadonatie en eiceldonatie. Je vindt er heel wat vragen en antwoorden.

Bekijk ook even dit:

Veelgestelde vragen over spermadonatie

Veelgestelde vragen over spermadonatie

Veelgestelde vragen over eiceldonatie

Veelgestelde vragen over eiceldonatie

Veelgestelde vragen over embryodonatie

Veelgestelde vragen over embryodonatie

Je winkelmand is leeg.