Terug naar overzicht

Vruchtbaarheid: Alles over donorschap

Bij sommige paren zijn de vruchtbaarheidsproblemen te wijten aan de zaad- of eicellen. Dan kan men beroep doen op een donor om de kinderwens te vervullen.

Waarom beroep doen op een donor?

 • Bij de man kan de productie van zaadcellen verstoord zijn. Misschien zijn er geen of heel weinig zaadcellen, of zijn ze weinig beweeglijk. Dat maakt bevruchting moeilijk of onmogelijk.
 • Bij de vrouw kan de productie van eicellen verstoord zijn waardoor er bijvoorbeeld weinig of geen eicellen rijpen of ze niet ontwikkelen zoals het hoort.
 • Bij zowel mannen als vrouwen tasten behandelingen zoals chemotherapie of bestralingen de ei- of zaadcelvoorraad aan. Eventueel kan men voor de behandeling eigen materiaal invriezen. Als dat niet gebeurd is, maakt men ook gebruik van een donor.

Wie doet beroep op een donor?

 • Niet elk paar met vruchtbaarheidsproblemen doet beroep op een donor. Voor sommige paren ligt het probleem niet bij de zaad- of eicellen, of zijn er andere behandelingen die kansen bieden op een zwangerschap.
 • Niet enkel paren met vruchtbaarheidsproblemen doen beroep op een donor. Lesbische paren of alleenstaande vrouwen met een kinderwens, doen ook beroep op een spermadonor.

Er zijn in België geen exacte cijfers over het aantal personen dat werkt een sperma- of eiceldonor. Deskundigen bevestigen dat het een aanzienlijk aantal is en dat de vraag de laatste jaren is toegenomen.

Wie overweegt beroep te doen op een donor wordt geconfronteerd met veel vragen en emoties:

 • Hoe is het om niet de biologische ouder van het kind te zijn?
 • Vertellen we dit aan het kind of niet?
 • Willen we dit wel of is geen kinderen krijgen of adoptie voor ons een aanvaardbaar alternatief?

Tekort aan donoren

Er is een tekort aan sperma- en eiceldonoren. Dat levert bijkomende problemen op.

Wie donoreicellen nodig heeft, komt op een wachtlijst. Voor die vrouwen of koppels betekent dat extra stress. Men heeft vaak lang geprobeerd zwanger te worden. Er verstrijken meestal weken en maanden om uit te zoeken waarom het niet lukt. Men is op het punt aanbeland dat men zou kunnen beginnen met de behandeling… en dan is er de wachtlijst.

Men is volledig afhankelijk van anderen. Door het tekort kan het wachten heel lang duren, denk aan maanden of jaren. Op die manier duurt het makkelijk een aantal jaar voor dat kindje dat men zo hard wilt, er eindelijk is.

Om de wachtlijst voor donoreicellen te omzeilen, kan men zelf op zoek gaan naar een donor. Wie zelf een eiceldonor aanbrengt, wordt direct behandeld (niet noodzakelijk met de eicellen van die persoon, zie wisseldonatie).

Ook dat is echter vaak geen makkelijke stap:

 • Vraag je het aan familie of vrienden? Je wil hen natuurlijk niet onder druk zetten.
 • Wat betekent dit voor jullie relatie in de toekomst?
 • Ga je op zoek naar een bereidwillige via een advertentie of internet?
 • Mag dit wel en bij wie kom je dan terecht?

Kortom, een eigen donor kan een snelle oplossing bieden maar de situatie is vaak complex.

Soms wordt donorsperma door fertiliteitscentra aangekocht in het buitenland. Wat absurd is als je bedenkt hoeveel gezonde en vruchtbare mannen er in ons eigen land zijn.

Het negatieve imago van spermadonatie speelt hier een rol. Er melden zich heel weinig kandidaat donoren aan bij de spermabanken.

Soms wordt net als bij eiceldonatie gevraagd aan de personen met kinderwens omzelf op zoek te gaan naar een donor. Zij worden dan geconfronteerd met dezelfde vragen en bedenkingen.

Sperma- en eiceldonoren gezocht

Het is duidelijk dat het tekort aan spermadonoren en eiceldonoren een extra probleem vormt voor mensen die vaak al heel wat vragen en emoties te verwerken hadden vooraleer ze beslisten hun kinderwens te vervullen met de hulp van een donor. Dat weegt op een relatie, op het zelfvertrouwen, zorgt voor stress en onzekerheid, …

Daarom een oproep aan alle gezonde en vruchtbare mannen en vrouwen.

Sta hier even bij stil. Misschien is donatie wel iets voor jou. Misschien kun jij zo anderen helpen bij het vervullen van hun kinderwens. In het bijzonder willen we ook jonge ouders aanspreken en personen die zelf een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen. Jullie begrijpen wat het is om een kind te wensen, wat het betekent om mama of papa te zijn.

Meer weten over sperma- en eiceldonatie

Een spermadonor of eiceldonor helpt mensen bij het vervullen van hun kinderwens. Het is een mooi geschenk. Toch word je niet zomaar sperma- of eiceldonor. Je weet dat jouw donormateriaal kan leiden tot een kind dat zal opgroeien bij anderen. Ook donorschap roept een heleboel vragen op.

Ben je geïnteresseerd om meer te weten over donorschap, overweeg je om zelf donor te worden, ben je op zoek naar antwoorden op je vragen of naar praktische informatie, … neem dan zeker een kijkje op de pagina’s over spermadonatie en eiceldonatie. Je vindt er heel wat vragen en antwoorden.

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.