Terug naar overzicht

Hoe verloopt de screening van de wensouders?

Zowel de wensouders als de kandidaat-draagmoeder (en haar partner) worden in het fertiliteitscentrum medisch en psychologisch gescreend voor de procedure start. Daarnaast ontvangt iedereen de nodige juridische info. Een bezoek aan een jurist is een verplicht onderdeel van de voorbereiding.

Medische aspecten

Bij de wensmoeder wordt de medische aanleiding om te kiezen voor draagmoederschap vastgesteld. Men gaat haar gynaecologische voorgeschiedenis en gezondheid na. De wensvader laat een spermastaal analyseren om problemen daarmee uit te sluiten.

De draagmoeder moet in goede gezondheid zijn. Zij moet immers zonder kleerscheuren de zwangerschap en bevalling doorkomen. Daarom krijgt ook zij een gynaecologisch onderzoek en wordt haar gynaecologische voorgeschiedenis doorgelicht. Net als haar algemene medische voorgeschiedenis en eventuele medische problemen die binnen haar familie voorkomen.

Psychosociale aspecten

Met interviews wil de psycholoog van het fertiliteitsteam zicht krijgen op verschillende factoren die in de behandeling belangrijk zijn.

Men polst naar:

  • De leefomstandigheden, waar komt de baby terecht?
  • De motivatie om met draagmoeder te werken.
  • Hoe is de relatie tussen draag- en wensouder?
  • Zijn er al afspraken gemaakt tussen beiden?
  • Wat is de psychologische draagkracht, en zijn er eventueel psychische problemen aan de orde?

Beide partijen krijgen dan al info over de emotionele aspecten van de hele draagmoederschapsprocedure.

De screening wordt ook gebruikt om de verwachtingen gelijk te stemmen:

  • Wat moet er gebeuren bij complicaties tijdens de zwangerschap?
  • Hoe verlopen de doktersbezoeken?
  • Hoe zal ‘het afstaan’ verlopen?
  • Hoe wordt er gecommuniceerd over de kosten die zich voordoen?
  • Hoe vat iedereen het contact tussen de draagmoeder en het kind op?

Hoe de psychologische screening precies verloopt, verschilt van centrum tot centrum maar het uitgangspunt is overal hetzelfde. Men wil mensen weerhouden die het fertiliteitstraject op een veilige en gezonde manier kunnen doorkomen én natuurlijk een warm nest voor de baby.

Juridische aspecten

Voor de behandeling start, spreken wens- en draagouders met een jurist die thuis is in familierecht, en draagmoederschap in het bijzonder. De jurist is geen medewerker van het fertiliteitscentrum. Het juridisch consult gaat dus niet in het fertiliteitscentrum door.  

Noot

Draagmoeder betekent hier ‘persoon die zwanger is voor een ander’. We weten dat de term niet voor iedereen de lading dekt. De persoon die zwanger is, heeft immers niet de bedoeling een moeder/ouderschapsrol op te nemen. Bij een alternatief als “draagvrouw”, ligt het accent op het geslacht van de persoon, wat niet voor iedereen correct of comfortabel aanvoelt. We houden hier de term draagmoeder aan vanwege de herkenbaarheid en bedoelen hiermee niemand uit te sluiten. 

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.