Terug naar overzicht

Eicellen invriezen als transgender man

Als trans man word je geboren in het lichaam van een vrouw, maar  je voelt je man. Als je voor een medische transitie staat, kan een kinderwens een belangrijk thema zijn. Bij het begin van de transitie kan je ervoor kiezen om je eicellen in te vriezen. Op die manier houd je de mogelijkheid om een genetisch eigen kind te krijgen open.

Iedereen die een transitie wil ondergaan, wordt nadrukkelijk aangesproken over vruchtbaarheid. Overwegen om eicellen in te vriezen voor de toekomst is belangrijk omdat het de deur naar genetisch ouderschap op een kier houdt. Maar dat maakt het nog niet eenvoudig. Als je als trans man je eicellen wil invriezen, moet je de onderzoeken en de hormoonstimulatie ondergaan voor het wegnemen van de eicellen voordat je in transitie gaat. Een behandeling met vrouwelijke hormonen is op dat moment meestal niet evident. Het is vaak een emotioneel heel belastend parcours.

  • Als je als trans man zelf je baarmoeder behoudt, kan je later je eigen eicellen laten terugplaatsen. Die worden bevrucht met de zaadcellen van je partner of een donor via IVF. Op dat moment moet je dan wel stoppen met het innemen van mannelijke hormonen.
  • Als trans man met een vrouwelijke partner kan je de eicellen later gebruiken voor een zwangerschap bij je partner. De bewaarde eicellen worden via IVF bevrucht met sperma van een donor. Het resulterende embryo wordt dan ingeplant bij je partner.
  • Als trans man met een mannelijke partner, kunnen de eicellen via IVF worden bevrucht met sperma van die partner. Voor de zwangerschap zal je beroep moeten doen op een draagmoeder.

Voor het invriezen van eicellen als trans man is geen terugbetaling voorzien door de ziekteverzekering.

Meer informatie over fertiliteitsopties voor trans personen is terug te vinden in deze folder van het Transgender Infopunt.

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.