Terug naar overzicht

Eicellen invriezen bij vervroegde menopauze

Als vrouw word je geboren met een eicelvoorraad van gemiddeld 295.000 eicellen. Maar die voorraad daalt snel. Op je veertigste blijft daar nog 3% van over. Rond 50-jarige leeftijd gaan de meeste vrouwen in menopauze: ze krijgen niet langer een eisprong en menstrueren ook niet meer.

Sommige vrouwen moeten het met heel wat minder eicellen doen. Zij komen voor hun veertigste in vervroegde menopauze terecht. Men herkent het wanneer een vrouw minstens 4 maanden niet meer menstrueert en haar hormoonspiegel er uitziet als die van een vrouw in menopauze.

Om ook die vrouwen de kans te geven om voortplantingskeuzes te maken voordat ze worden ingehaald door een uitgeputte eicelvoorraad, kan eicellen invriezen helpen.

Kun je weten of je vervroegd in de menopauze zal gaan?

Met 100% zekerheid zeggen of je vervroegd in de menopauze zal terechtkomen, kan niet.

Zelfs de bloedtest die de eicelvoorraad meet, is helaas geen waterdichte voorspelling. Wel is er soms sprake van een familiegeschiedenis. Als je moeder vroeg in de menopauze terecht kwam (zonder een operatie, bestralingen of een andere externe factor), kan het een goed idee zijn om ook je eigen eicelvoorraad tijdig te laten nakijken.

Vrouwen met een erg lage eicelvoorraad reageren vaak minder goed op de hormoonstimulatie die aan het wegnemen van eicellen vooraf gaat. Daardoor wordt eicellen invriezen moeilijker. Kortom, vooral als je er op tijd bij bent omdat je werd gealarmeerd door een familiegeschiedenis van vroegtijdige menopauze, kan eicellen invriezen soelaas bieden.

Er is geen terugbetaling door de ziekteverzekering voorzien als je eicellen wil invriezen omwille van het risico op vervroegde menopauze.

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.