Terug naar overzicht

Eicellen invriezen dankzij je werkgever?

De media besteedde een aantal jaren geleden veel aandacht aan het nieuws van een aantal grote buitenlandse bedrijven (Apple, Google …) dat ze de kosten zouden dragen als werkneemsters hun eicellen laten invriezen.

Wil het bedrijf die personen steunen bij de aanzienlijke medische kosten van eicelinvriezing? Of komt het goed uit dat vrouwelijke werkneemsters op die manier minder uitvallen wegens zwanger- en moederschap? Is het een manier om vrouwelijke werknemers meer kans te geven om hun carrière uit te bouwen zonder zorgen over hun biologische klok, of om vrouwen onder druk te zetten om die kinderwens uit te stellen?

De zaak is controversieel maar ook typisch Amerikaans. Onze gezondheidszorg is anders georganiseerd. In de VS is heel wat medische zorg een stuk duurder doordat er van overheidswege minder tussenkomst is. Daardoor is het er gangbaar dat werkgevers bijdragen in bepaalde medische kosten voor hun werknemers. Bedrijven kiezen aan welke kosten ze bijdragen. Eicellen invriezen zonder financiële hulp van de werkgever is in de VS heel duur. In België staat een werkgever niet in voor de ziekteverzekering van zijn werknemers en heeft de werkgever dus ook geen invloed op wat er wel of niet wordt terugbetaald.

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.