Terug naar overzicht

Eicellen invriezen voor een kankerbehandeling

10% van de mensen die een kankerdiagnose krijgt, zit in het voortplantingsstadium van zijn of haar leven. De andere 90% zijn meestal oudere mensen, waarbij kanker meer voorkomt. Jaarlijks krijgen 6000 à 7000 Belgen te maken met vragen over vruchtbaarheid door een kankerbehandeling.

Kankerbehandeling en vruchtbaarheid

Relatief veel patiënten die vandaag een kankerdiagnose krijgen, krijgen een hoopgevende prognose. Reden te meer om aandachtig te zijn voor hun toekomst en levenskwaliteit. Daarbij kan een kinderwens een grote rol spelen. Zo ontstond de oncofertiliteit. Dat is de tak van de geneeskunde die kankerbehandeling en vruchtbaarheid met elkaar probeert te rijmen. Dertig jaar geleden was er weinig of geen aandacht voor een eventuele latere kinderwens bij kankerpatiënten. Men ging er veel minder van uit dat iemand kanker zou overleven.

Vandaag word je als je kanker krijgt in de voortplantingsfase van je leven standaard doorverwezen naar een fertiliteitsarts. Ook met de ouders van jonge kankerpatiënten en tieners wordt over vruchtbaarheid gepraat.

In een counselinggesprek gaat men na wat je wensen zijn en bespreekt men de mogelijkheden. Er zijn veel zaken die invloed kunnen hebben op het vervullen van je kinderwens. In de eerste plaats je leeftijd en familieplanning. Maar er is meer: Soms is er tijdsdruk omdat de behandeling zo snel mogelijk moet opstarten. Soms is er een partner in beeld, soms ook niet. Soms lijkt de eicelvoorraad geruststellend, maar niet altijd. Hoe belangrijk is een genetisch eigen kind? Kan je zelf nog zwanger zijn of moet je mogelijk beroep doen op een draagmoeder? Stuk voor stuk vragen die op een moeilijk moment, de kankerdiagnose, aan de oppervlakte komen.

Al komt de vraag op een turbulent en bedreigend moment, de meeste kankerpatiënten vinden het goed om hun kinderwens te bespreken. In alle machteloosheid die een kankerbehandeling met zich meebrengt, kan je zelf nog een positieve beslissing nemen. Het geeft perspectief en de link met de toekomst blijft bestaan.

Voor het invriezen van eicellen, embryo’s en eierstokweefsel voor een kankerbehandeling is terugbetaling door de ziekteverzekering voorzien.

Alternatieven voor eicellen invriezen

Eicellen invriezen is een mogelijkheid, maar het is absoluut niet de enige en ook niet voor iedereen de beste optie. Afhankelijk van de situatie kunnen ook alternatieven besproken worden:

  • Eierstokweefsel invriezen en dat na de behandeling transplanteren zodat de menstruatie en de aanmaak van eigen eicellen terug op gang kan komen.
  • Eicellen in het labo laten rijpen.
  • Als er een vaste partner is: embryo’s invriezen.
  • Beslissen om later beroep te doen op een eiceldonor of adoptie.

Getuigenissen

Kim Heersters werd vlak na haar dertigste verjaardag getroffen door een zeldzame kanker

Mijn ouders hebben eigenlijk betaald voor hun kleinkind

Nee, ik liet mijn eicellen niet invriezen

Met een eiceldonor proberen we een kindje te krijgen

Meer informatie

Kom op tegen Kanker

Stichting tegen kanker

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.