Hoeveel kost eicelinvriezing?
Het invriezen van eicellen bestaat uit verschillende stappen waaraan telkens een kost is verbonden:
- Een aantal consultaties en onderzoeken vooraf
- De hormonenbehandeling om de gelijktijdige groei van eicellen te stimuleren
- Het wegnemen van de eicellen of pick-up, een dagopname in het ziekenhuis is nodig
- Het invriezen en bewaren van de eicellen
De uiteindelijke prijs hangt van veel factoren af.
Zo bepaalt de leeftijd van een vrouw mee hoe intensief, en dus hoe duur de hormonenbehandeling is. Voor de bewaring van de eicellen werken sommige centra met een forfaitair bedrag voor 10 jaar. Andere rekenen jaar per jaar. De prijs voor 1 cyclus varieert tussen €1500 en €2500.
Soms levert 1 cyclus niet voldoende eicellen op. Dan is een tweede behandeling nodig. Zeker wanneer je ouder bent dan 35 jaar is de kans groot dat er een tweede hormoonstimulatie en pick-up nodig zijn om voldoende eicellen te kunnen invriezen. In dat geval loopt ook het prijskaartje op.
Wordt invriezen terugbetaald?
Slechts voor een aantal medische situaties wordt het invriezen van eicellen terugbetaald door de ziekteverzekering. In dat geval is de kost voor de patiënt beperkt.
De terugbetaling geldt als je eicellen invriest voor het ondergaan van een kankerbehandeling die je vruchtbaarheid kan aantasten. Of als je aan een zware bloedziekte lijdt en een stamceltransplantatie moet ondergaan.
In alle andere gevallen draag je de kosten volledig zelf.
De kost van IVF
Als je beslist om de ingevroren eicellen te gebruiken voor het verwekken van een kind, dan onderga je een IVF-behandeling. In ons land worden zes pogingen om via IVF zwanger te worden terugbetaald door de ziekteverzekering.