Terug naar overzicht

Eicellen invriezen een succesverhaal?

Eicellen invriezen biedt geen garanties, maar het bewaart de kans op een kind voor personen die in de toekomst een kinderwens willen vervullen.

Er komt best wat kijken bij eicellen invriezen. De hormoonstimulatie, het oppikken van de eicellen en eventueel later IVF. Dit is telkens vrij ingrijpend. De kans op succes, dat wil zeggen: een baby, hangt samen met de leeftijd van de eicellen, maar is sowieso beperkt. Per ingevroren eicel is er een kans van 6 tot 9% op een zwangerschap en baby. Dat is vergelijkbaar met de slaagkans van IVF met ‘verse’ eicellen.

In de praktijk moet men dus een 20-tal eicellen bewaren, wil men een redelijke kans hebben op een baby. Hoeveel eicellen een vrouw per cyclus heeft, hangt af van verschillende zaken maar tien is een mooi resultaat. Vaak zijn er dus twee of meer stimulaties nodig om een 20-tal eicellen te kunnen bewaren.

De kinderen die geboren worden uit gedooide eicellen stellen het op gezondheidsvlak goed.

Plan B

“Je hebt geen zekerheid op een kind als je eicellen invriest.”

Heidi Mertes, bio-ethica en voorzitter van De Maakbare Mens

Als je nog niet klaar bent voor een kind om wat voor reden dan ook, is eicellen invriezen een interessant plan B. Het biedt geen garantie op een kind. Maar door je eicellen in te vriezen, behoud je wel een kans op een kind.

Dat het mogelijk is om eicellen in te vriezen, is echter geen reden om het vervullen van je kinderwens uit te stellen. Plan A, op natuurlijke wijze zwanger proberen raken, biedt nog altijd het meeste kans op succes.

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.