Terug naar overzicht

Waarom eicellen invriezen?

https://youtu.be/AHoA_CdUDT8

De eerste baby uit een ingevroren eicel werd in 1999 geboren in Bologna (Italië), maar het kostte heel wat tijd om de techniek op punt te stellen. UZ Brussel, Belgisch pionier, vriest eicellen in sinds 2009. De eerste baby werd er een jaar later geboren.

Op 20 jaar tijd heeft de techniek zich ontwikkeld tot een veilige en succesvolle ingreep. De kans op een zwangerschap door IVF met ingevroren eicellen, is vergelijkbaar met behandeling met ‘verse’ eicellen.

Waarom eicellen invriezen?

De vruchtbaarheid van een vrouw daalt na haar 35e spectaculair. Je eicelvoorraad daalt en tegelijk gaat ook de kwaliteit van de resterende eicellen achteruit. Dankzij de vitrificatietechniek kan je tijdig eicellen invriezen om ze pas later te gebruiken. Je leeftijd is dan gestegen, maar de leeftijd en kwaliteit van je eicellen is gelijk gebleven.

Grafiek: kwaliteit eicellen daalt bij ouder worden
Naar een grafiek uit de brochure ‘Gezondheidsadvies bij kinderwens. Wat kan je zelf doen?’ van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde UZ Brussel

Wie kan eicellen invriezen?

Het kan zijn dat je een kankerbehandeling hebt ondergaan, vroeger als kind, waardoor je mogelijk vroeger in de menopauze zal komen. Ook dan kan het interessant zijn om te gaan kijken hoe het is gesteld met het aantal eicellen dat je nog over hebt.

Heidi Mertes, bio-ethica en voorzitter De Maakbare Mens

Eicellen invriezen kan een te overwegen optie zijn voor:

Bekijk ook even dit:

Is eicellen invriezen een succesverhaal?

Is eicellen invriezen een succesverhaal?

Hoe werkt dat, eicellen invriezen?

Hoe werkt dat, eicellen invriezen?

Worden alle ingevroren eicellen gebruikt?

Worden alle ingevroren eicellen gebruikt?

Je winkelmand is leeg.