Terug naar overzicht

Waarom eicellen invriezen?

De eerste zaadcellen werden al in 1953 ingevroren. Dat er spermabanken bestaan en dat zaadcellen dus kunnen worden bewaard, is vrij bekend. Eicellen invriezen is minder bekend. Het wordt ook nog niet zo lang gedaan omdat het een stuk moeilijker is. Eicellen bestaan voor een groot deel uit water. Als men ze invriest, kunnen ze barsten. Men gebruikt nu al een aantal jaar een ultrasnelle invriestechniek waarbij de eicel niet barst. Dat heet vitrificatie. Dankzij deze techniek kan men eicellen invriezen en bewaren zonder ze te schaden.

De eerste baby uit een ingevroren eicel werd in 1999 geboren in Bologna (Italië), maar het kostte heel wat tijd om de techniek op punt te stellen. UZ Brussel, Belgisch pionier, vriest eicellen in sinds 2009. De eerste baby werd er een jaar later geboren.

Op 20 jaar tijd heeft de techniek zich ontwikkeld tot een veilige en succesvolle ingreep. De kans op een zwangerschap door IVF met ingevroren eicellen, is vergelijkbaar met behandeling met ‘verse’ eicellen.

Waarom eicellen invriezen?

De vruchtbaarheid van een vrouw daalt na haar 35e spectaculair. Je eicelvoorraad daalt en tegelijk gaat ook de kwaliteit van de resterende eicellen achteruit. Dankzij de vitrificatietechniek kan je tijdig eicellen invriezen om ze pas later te gebruiken. Je leeftijd is dan gestegen, maar de leeftijd en kwaliteit van je eicellen is gelijk gebleven.

Grafiek: kwaliteit eicellen daalt bij ouder worden
Naar een grafiek uit de brochure ‘Gezondheidsadvies bij kinderwens. Wat kan je zelf doen?’ van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde UZ Brussel

Wie kan eicellen invriezen?

Het kan zijn dat je een kankerbehandeling hebt ondergaan, vroeger als kind, waardoor je mogelijk vroeger in de menopauze zal komen. Ook dan kan het interessant zijn om te gaan kijken hoe het is gesteld met het aantal eicellen dat je nog over hebt.

Heidi Mertes, bio-ethica en voorzitter De Maakbare Mens

 

Eicellen invriezen kan een te overwegen optie zijn voor:

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.