De eerste baby uit een ingevroren eicel werd in 1999 geboren in Bologna (Italië), maar het kostte heel wat tijd om de techniek op punt te stellen. UZ Brussel, Belgisch pionier, vriest eicellen in sinds 2009. De eerste baby werd er een jaar later geboren.
Op 20 jaar tijd heeft de techniek zich ontwikkeld tot een veilige en succesvolle ingreep. De kans op een zwangerschap door IVF met ingevroren eicellen, is vergelijkbaar met behandeling met ‘verse’ eicellen.
Waarom eicellen invriezen?
De vruchtbaarheid van een vrouw daalt na haar 35e spectaculair. Je eicelvoorraad daalt en tegelijk gaat ook de kwaliteit van de resterende eicellen achteruit. Dankzij de vitrificatietechniek kan je tijdig eicellen invriezen om ze pas later te gebruiken. Je leeftijd is dan gestegen, maar de leeftijd en kwaliteit van je eicellen is gelijk gebleven.
Naar een grafiek uit de brochure ‘Gezondheidsadvies bij kinderwens. Wat kan je zelf doen?’ van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde UZ Brussel
Wie kan eicellen invriezen?
Het kan zijn dat je een kankerbehandeling hebt ondergaan, vroeger als kind, waardoor je mogelijk vroeger in de menopauze zal komen. Ook dan kan het interessant zijn om te gaan kijken hoe het is gesteld met het aantal eicellen dat je nog over hebt.
Heidi Mertes, bio-ethica en voorzitter De Maakbare Mens
Eicellen invriezen kan een te overwegen optie zijn voor:
Kankerpatiëntes die chemotherapie ondergaan, bestralingen ter hoogte van het bekken of bepaalde gynaecologische operaties.
Personen die als kind een kankerbehandeling ondergingen en daardoor misschien een verminderde eicelvoorraad hebben.
Transgendermannen die een geslachtsveranderende behandeling ondergaan.
Personen rond de 35 jaar die om wat voor reden dan ook nu niet klaar zijn voor een kind, maar de mogelijkheid niet helemaal willen opgeven. Ze willen eerst een vaste relatie, stabiele thuis, professionele zekerheid, … In dat geval spreekt men van social freezing of AGE-banking. AGE staat voor Anticipation of Gamete Exhaustion. Letterlijk, geslachtscellen bewaren voor het geval je ei- of zaadcelvoorraad in de toekomst uitgeput raakt.