Terug naar overzicht

Social freezing

Je kan beslissen om je eicellen in te vriezen omdat je je kinderwens door omstandigheden nog wil uitstellen, maar je je je biologische klok voelt tikken. Men spreekt dan van social freezing of AGE-banking.

Waarom kiezen voor social freezing?

Heel wat factoren bepalen mee of je je klaar voelt voor kinderen. De meest vruchtbare periode van een vrouw valt niet noodzakelijk samen met de juiste omstandigheden waarin ze een kind wil. Vrouwen geven verschillende redenen om het krijgen van een kind uit te stellen en eicellen in te vriezen:

Heel zelden geeft een vrouw aan dat ze haar eicellen wil invriezen om voorrang te geven aan haar carrière. Het clichébeeld van de carrièrevrouw die een garantie op een toekomstig kind wil kopen, klopt dus meestal niet. Van een garantie is sowieso geen sprake, eicellen invriezen is eerder het behouden van een kans.

Sommige vrouwen zijn nog niet zeker of ze wel een kind willen, maar willen ook niet dat hun kans verkeken is op het moment dat ze wel die kinderwens voelen.

Als je om wat voor reden dan ook nog niet klaar bent voor kinderen, maar je wil de mogelijkheid op een kind ook niet helemaal loslaten dan is eicellen invriezen een interessant plan B.

Het biedt geen garantie op een kind, maar je behoudt wel een kans. Dat het mogelijk is om eicellen in te vriezen is echter geen reden om het vervullen van je kinderwens te gaan uitstellen. Plan A, op natuurlijke wijze een kind proberen te verwekken, heeft nog altijd de grootste slaagkans.

Een kwestie van (leef)tijd?

De gemiddelde leeftijd van vrouwen die eicellen willen invriezen omdat ze door omstandigheden nog niet aan een kind toe zijn, ligt rond 35 jaar. De kwaliteit van eicellen gaat rond die leeftijd sterk achteruit. Je kan dus zeggen dat ze net op tijd of net te laat komen. De algemene regel voor de kwaliteit van eicellen is: hoe vroeger, hoe beter.

Sommige fertiliteitscentra zijn eerder ontradend om nog in te vriezen na 37 jaar, omwille van het kwaliteitsverlies.

Het is een spanningsveld:

Wat is de eerste stap bij social freezing?

Wie zich aanmeldt in het fertiliteitscentrum voor social freezing, krijgt in de eerste plaats veel informatie. Dat gebeurt bij een arts en een psycholoog.

Bekijk ook even dit:

Eicellen invriezen. Hoe werkt dat?

Eicellen invriezen. Hoe werkt dat?

Hoeveel kost eicelinvriezing?

Hoeveel kost eicelinvriezing?

Waar kan je eicellen invriezen?

Waar kan je eicellen invriezen?

Je winkelmand is leeg.