Ouderschap: genetisch of sociaal?
Mama, papa en de kindjes. Daar denken we het eerst aan als iemand het heeft over een gezin. Maar de realiteit is diverser dan dat en die diversiteit is de laatste decennia sterk toegenomen.
Gezinnen bestaan in allerlei soorten en vormen. Er zijn nieuw samengestelde gezinnen, gezinnen met 2 mama’s of 2 papa’s. Een kinderwens kan op verschillende manieren vervuld worden. Zo ontstaan er onder meer gezinnen met adoptiekinderen, gezinnen waar beroep werd gedaan op een eicel- of zaaddonor en gezinnen met pleegkinderen.
Een ding hebben al deze niet-traditionele gezinnen gemeen: minstens 1 ouder voedt een of meer kinderen op die biologisch niet van hem of haar zijn. Dat doen ze meestal met veel warmte en liefde. Zij zijn immers ouders, met of zonder die genetische link met hun kind.
Ouderschap: genetisch of sociaal?
In onze taal en cultuur zit een diepgewortelde biologische interpretatie van ouderschap. Zijn stiefmoeders niet boosaardig? Dat vertellen de sprookjes toch. De term stiefmoeder heeft mede daardoor ook vandaag nog een negatieve bijklank. In ongeveer elke soap zie je iemand op zoek gaan naar een ‘echte’ vader; meestal een volslagen onbekende.
Het is woordgebruik dat vaak voorkomt – ook in de media – en heel confronterend is voor ouders en kinderen in een gezin dat met behulp van donorzaad ontstond. Is een spermadonor de ‘echte’ vader? Is er bij een lesbisch koppel een echte mama en een mee-mama? Kunnen er niet gewoon twee volwaardige mama’s zijn?
We willen er even bij stilstaan dat we onbewust die traditionele, sterk biologische interpretatie van ouderschap meeslepen. Toch weten we dat ouderschap meer is dan dat. Ouderschap is een engagement, het is zorgen en opvoeden. Het is ’s nachts uit je bed komen voor een flesje of troost na een nachtmerrie en nog zo veel meer.
Online spel
De appel valt niet ver van de boom. Kinderen lijken op hun ouders. Ook deze uitdrukking illustreert dat we het eerder in biologische hoek zoeken. De Maakbare Mens lanceert het spel ‘De appel valt niet ver van de boom?’, je hebt 90 seconden tijd om op basis van foto’s bij elk kind de juiste ouder te zoeken.
Laat je niet vangen door het uiterlijk of ons beeld van het traditionele gezin. Dat zegt niet alles. Er valt al eens een appel uit een perenboom. Speel het spel en maak kennis met onze gezinnen en hun verhaal: http://spel.demaakbaremens.org
Alle gezinnen en verhalen in dit spel zijn echt. Ze reageerden op onze oproep om mee te werken aan dit project. Ze tonen ons dat hoe een gezin ook is ontstaan, het belangrijkste is dat het een warm nest is.