Terug naar overzicht

Podcastreeks over kinderwens

Een leven met of zonder kinderen, het is een wereld van verschil.

In deze podcastreeks van 4 afleveringen hebben we het over kinderwens, en het soms uitdagende parcours dat nodig is om die te vervullen.

Je vindt ons terug op alle grote platformen zoals Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of Deezer. Of beluister de afleveringen via onze website.

Aflevering 1: kiezen voor kinderen?

In de eerste aflevering gaan we dieper in op de beslissing om al dan niet kinderen te krijgen. Wil iedereen eigenlijk kinderen, en waarom wel of niet? Neemt een kinderwens andere vormen aan als je niet vlot zwanger raakt? En ook … alles wat je liefst (niet) hoort op het volgende (familie)feestje wanneer je kinderwens onvervuld blijft.

Je hoort de verhalen van Els, Eline, Isabelle en Jan over hun al dan niet vervulde kinderwens, ondersteund door de knowhow van agoge Hannelore Stegen (VUB).

Dit is een podcast van De Maakbare Mens, podcastmaakster Isabelle Wuytens en De Verdwaalde Ooievaar

Met dank aan: Els, Eline, Isabelle, Jan en agoge Hannelore Stegen (VUB)

Montage: Isabelle Wuytens van La Marketista

Aflevering 2: een vruchtbaarheidsbehandeling, wat is de impact en hoe kan je helpen?

Soms is je kinderwens duidelijk, maar lijkt de ooievaar de weg kwijt en is er medische hulp nodig. Een vruchtbaarheidsbehandeling is een proces met een grote impact, niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel, op je relatie en je sociale leven. Het is uit handen geven wat voor anderen net heel persoonlijk en intiem is. De kinderwens is vaak groot, maar de uitkomst van een behandeling even vaak onzeker

Een verhaal over een leven van hormonen inspuiten, overleven tussen hoop en wanhoop, spanning bij de zwangerschapstest, en alle onzekerheden van dien.

Lynn en Dorien vertellen over hoe zij de vruchtbaarheidsbehandeling(en) beleven. Diane de Neubourg (fertiliteitsarts UZA) en Marijke Merckx (psychologe en voorzitter van De Verdwaalde Ooievaar) geven hun kijk op de impact van een fertiliteitstraject.

Dit is een podcast van De Maakbare Mens, podcastmaakster Isabelle WuytensDe Verdwaalde Ooievaar en vzw Donorfamilie

Met dank aan: Lynn, Dorien, fertiliteitsarts Diane De Neubourg (UZA) & psychologe en voorzitter van De Verdwaalde Ooievaar Marijke Merckx

Montage: Isabelle Wuytens van La Marketista

Aflevering 3: kinderwens bij mannen

Wanneer het over kinderwens gaat, wordt er vaak aan vrouwen gedacht. Maar ook mannen kunnen een duidelijke kinderwens voelen. Voor alleenstaanden of homoseksuele mannen is het allerminst evident om hun kinderwens te vervullen, maar ook in een heteroseksuele relatie loopt zwanger worden niet altijd even vlot als gehoopt. 

In deze aflevering geven we het woord aan mannen met een duidelijke kinderwens, die op zoek gegaan zijn naar een manier om deze waar te maken. Jan surft mee op de emotionele rollercoaster van de vruchtbaarheidsbehandeling van zijn vrouw Ann. Sybe is alleenstaand en vindt geen hulp om een genetisch eigen kind te krijgen, en tot slot hoor je Bart en Olivier die een beroep deden op een Amerikaanse draagmoeder om hun kind te kunnen verwelkomen.

Isabelle Stuyver, psychologe verbonden aan UZ Gent, en Michiel De Proost, bio-ethicus bij UGent bieden omkadering vanuit hun expertise.

Dit is een podcast van De Maakbare Mens en De Verdwaalde Ooievaar

Met dank aan: Jan, Sybe, Bart, Olivier, psychologe Isabelle Stuyver (UZ Gent), bio-ethicus Michiel De Proost (UGent) voor hun inhoudelijke bijdrage en Álvaro Alexander Avelar voor de hulp met de montage.

Montage: Álvaro Alexander Avelar en De Maakbare Mens

Aflevering 4: Zwanger met hulp van een donor

verwacht eind februari

Een creatie van

Je winkelmand is leeg.