Terug naar overzicht

Podcastreeks over kinderwens

In deze podcastreeks hebben we het over kinderwens, en het soms uitdagende parcours dat nodig is om die te vervullen.

Luister naar openhartige verhalen van mensen voor wie zwanger worden geen evidentie is, aangevuld met waardevolle inzichten vanuit de wetenschap.

Deze podcast biedt hoop, steun en informatie voor iedereen die geconfronteerd wordt met vruchtbaarheidsproblemen.

Je vindt ons terug op alle grote platformen zoals Spotify, Apple Podcasts & Google Podcasts. Of beluister de afleveringen via onze website.

Aflevering 1: kiezen voor kinderen?

In de eerste aflevering gaan we dieper in op de beslissing om al dan niet kinderen te krijgen. Wil iedereen eigenlijk kinderen, en waarom wel of niet? Neemt een kinderwens andere vormen aan als je niet vlot zwanger raakt? En ook … alles wat je liefst (niet) hoort op het volgende (familie)feestje wanneer je kinderwens onvervuld blijft.

Je hoort de verhalen van Els, Eline, Isabelle en Jan over hun al dan niet vervulde kinderwens, ondersteund door de knowhow van agoge Hannelore Stegen (VUB).

Aflevering 2: een vruchtbaarheidsbehandeling, wat is de impact en hoe kan je helpen?

Soms is je kinderwens duidelijk, maar lijkt de ooievaar de weg kwijt en is er medische hulp nodig. Een vruchtbaarheidsbehandeling is een proces met een grote impact, niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel, op je relatie en je sociale leven. Het is uit handen geven wat voor anderen net heel persoonlijk en intiem is. De kinderwens is vaak groot, maar de uitkomst van een behandeling even vaak onzeker

Een verhaal over een leven van hormonen inspuiten, overleven tussen hoop en wanhoop, spanning bij de zwangerschapstest, en alle onzekerheden van dien.

Lynn en Dorien vertellen over hoe zij de vruchtbaarheidsbehandeling(en) beleven. Diane de Neubourg (fertiliteitsarts UZA) en Marijke Merckx (psychologe en voorzitter van De Verdwaalde Ooievaar) geven hun kijk op de impact van een fertiliteitstraject.

Aflevering 3: kinderwens bij mannen

Wanneer het over kinderwens gaat, wordt er vaak aan vrouwen gedacht. Maar ook mannen kunnen een duidelijke kinderwens voelen. Voor alleenstaanden of homoseksuele mannen is het allerminst evident om hun kinderwens te vervullen, maar ook in een heteroseksuele relatie loopt zwanger worden niet altijd even vlot als gehoopt. 

In deze aflevering geven we het woord aan mannen met een duidelijke kinderwens, die op zoek gegaan zijn naar een manier om deze waar te maken.

Jan surft mee op de emotionele rollercoaster van de vruchtbaarheidsbehandeling van zijn vrouw Ann. Sybe is alleenstaand en vindt geen hulp om een genetisch eigen kind te krijgen, en tot slot hoor je Bart en Olivier die een beroep deden op een Amerikaanse draagmoeder om hun kind te kunnen verwelkomen.

Isabelle Stuyver, psychologe verbonden aan UZ Gent, en Michiel De Proost, bio-ethicus bij UGent bieden omkadering vanuit hun expertise.

Aflevering 4: Zwanger met hulp van een donor

Wie alleenstaand is, samen is met iemand van hetzelfde geslacht, of niet zwanger kan worden door een probleem met de eigen ei- of zaadcellen, kan beroep doen op donormateriaal om een kind te krijgen. Wij vroegen 4 mama’s hoe ze tot die beslissing kwamen en hoe ze erover praten met hun omgeving en kinderen. Je ontdekt ook hoe de matching tussen wensouder en donormateriaal gebeurt. 

Je hoort Liesbet en Isabelle, die er bewust voor kozen om alleenstaande moeder te worden. Lynn en haar vrouw kregen samen een kind, en Neelke ontving een eicel van haar zus. Fred, zoon van 2 moeders, vertelt hoe hij het beleeft om kind te zijn van ouders die beroep deden op donormateriaal.

Fertiliteitsarts Diane De Neubourg (UZA) en bio-ethicus Guido Pennings (UGent) geven toelichting vanuit hun vakgebied.

Aflevering 5: Is donoranonimiteit nog van deze tijd?

Enkele moeders die beroep deden op donormateriaal om hun kinderwens te vervullen, vertellen over de keuze die ze maakten voor een anonieme, gekende of identificeerbare donor. Momenteel stelt de Belgische wet anonimiteit nog voorop, maar er ligt een voorstel op tafel om dat te veranderen. 

Je hoort Liesbet en Lynn, die beroep deden op een anonieme donor, Isabelle die voor haar fertiliteitsbehandeling naar het buitenland trok om zelf haar identificeerbare donor te kunnen kiezen en Neelke, die haar zus koos als donor. Ook Fred, wiens mama’s beroep deden op een anonieme donor, deelt zijn mening.

Fertiliteitsarts Diane De Neubourg (UZA) en bio-ethicus Guido Pennings (UGent) geven vanuit hun vakgebied toelichting bij de huidige wet en hoe de toekomst er zou kunnen uitzien.

Met dank aan

De getuigen om hun verhaal te delen

Bert, Dorien, Els, Eline, Fred, Isabelle, Jan, Jan, Liesbet, Lynn, Neelke, Oliver & Sybe.

Met dank aan de deskundigen voor hun inhoudelijke bijdrage

Fertiliteitsarts Diane De Neubourg (UZA), bio-ethicus Guido Pennings (UGent), agoge Hannelore Stegen (VUB), psychologe Isabelle Stuyver (UZ Gent) psychologe en voorzitter van De Verdwaalde Ooievaar Marijke Merckx & bio-ethicus Michiel De Proost (UGent)

Montage

Montage: Afl. 1,2, 4 & 5 door Isabelle Wuytens van La Marketista | Afl. 3 door Álvaro Alexander Avelar en De Maakbare Mens

Een creatie van

Je winkelmand is leeg.