Terug naar overzicht

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Er zijn veel verschillende vormen van vruchtbaarheidsproblemen die worden beïnvloed of veroorzaakt door uiteenlopende factoren. Afhankelijk van het probleem zijn er verschillende behandelingen, de ene al ingrijpender dan de andere.

Overzicht van mogelijke vruchtbaarheidsbehandelingen

Opvolging vrouwelijk cyclus Soms biedt het nauwkeurig opvolgen van de vrouwelijke cyclus en eventueel de inname van medicatie om de hormoonproductie te reguleren al een oplossing.
Chirurgische ingreep In andere gevallen is er een onderliggend probleem dat met een chirurgische ingreep bij de man of de vrouw kan worden verholpen.

 

In bepaalde situaties bieden medicijnen of een chirurgische ingreep geen soelaas en is de kans dat seksuele betrekkingen leiden tot zwangerschap klein of onbestaande. In dat geval kan men de bevruchting tot stand trachten te brengen met behulp van een van deze technieken:

Kunstmatige inseminatie (KI) of Intra Uterine Inseminatie (IUI) Het sperma van de partner of van een donor wordt in de baarmoeder gebracht rond het ogenblik van de eisprong.
In-vitrofertilisatie (IVF) Na hormonale stimulatie worden eicellen opgepikt uit de eierstok en in het laboratorium bevrucht met zaadcellen van de partner. Twee tot drie dagen later wordt een bevruchte eicel teruggeplaatst in de baarmoeder. Deze techniek kan men ook toepassen met eicellen of zaadcellen van een donor.
Intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) In elke eicel, die na hormonale stimulatie wordt verkregen, wordt in het laboratorium 1 geselecteerde zaadcel geïnjecteerd. Twee tot drie dagen later wordt een bevruchte eicel teruggeplaatst in de baarmoeder. De techniek wordt gebruikt wanneer het sperma van de man te weinig bruikbare zaadcellen bevat.
In-vitromaturatie (IVM) Bij de vrouw worden onrijpe eicellen weggenomen en in het laboratorium tot rijping gebracht. Als ze rijp zijn worden ze bevrucht en plaatst men een bevruchte eicel terug in de baarmoeder.
Microchirurgische epididymale sperma-aspiratie (Mesa) Onder lokale verdoving worden zaadcellen rechtstreeks uit de bijbal gehaald en gebruikt voor bevruchting.
Testiculaire sperma-extractie (Tese) Onder lokale verdoving neemt men een biopsie van de teelbal. Het weefsel wordt onderzocht op de aanwezigheid van rijpe zaadcellen. Als er voldoende rijpe zaadcellen aanwezig zijn kunnen ze worden gebruikt voor bevruchting.
Draagmoederschap Bij draagmoederschap wordt de baby gedragen door een vrouw die niet de moeder zal zijn van het kind. Koppels waarvan de vrouw door problemen met de baarmoeder zelf geen kind kan dragen of homokoppels kunnen beroep doen op een draagmoeder. De draagmoeder wordt door middel van IUI of IVF bevrucht.

 

Een aantal van de hier vermelde behandelingen worden niet enkel gebruikt voor paren die te kampen hebben met vruchtbaarheidsproblemen. Ook als men lesbische paren, homoparen (draagmoederschap) of alleenstaande vrouwen helpt bij het vervullen van hun kinderwens worden technieken als kunstmatige inseminatie en in-vitrofertilisatie gebruikt.

Niet iedereen die wordt geconfronteerd met vruchtbaarheidsproblemen zal kiezen voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Sommigen kiezen voor adoptie of beslissen geen kinderen te krijgen.

Meer weten?

Wil je meer informatie? Neem contact op met een fertiliteitscentrum. Hier vind je een lijst van alle fertiliteitscentra in Vlaanderen.

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.