Terug naar overzicht

Alles over vruchtbaarheidsbehandelingen

Er zijn verschillende vormen van vruchtbaarheidsproblemen die worden beïnvloed of veroorzaakt door uiteenlopende factoren. Afhankelijk van het probleem zijn er verschillende behandelingen. De ene al ingrijpender dan de andere.

Overzicht van mogelijke vruchtbaarheidsbehandelingen

Opvolging vrouwelijke cyclus

Soms biedt het nauwkeurig opvolgen van de vrouwelijke cyclus en eventueel medicatie om de hormoonproductie te reguleren al een oplossing.

Chirurgische ingreep

In andere gevallen is er een onderliggend probleem dat met een chirurgische ingreep bij de man of de vrouw kan worden verholpen.

Technieken

Soms bieden medicijnen of een chirurgische ingreep geen soelaas en is de kans dat seksuele betrekkingen leiden tot zwangerschap klein of onbestaande. Men kan proberen de bevruchting tot stand te brengen met behulp van een van deze technieken. Wat volgt is een overzicht. Welke techniek men precies gebruikt, hangt af van de aard van het vruchtbaarheidsprobleem.

Kunstmatige inseminatie (KI) of Intra Uterine Inseminatie (IUI).

Sperma van de partner of donor wordt in de baarmoeder gebracht omstreeks de eisprong.

In-vitrofertilisatie (IVF)

Na hormonale stimulatie eicellen oppikken uit de eierstok en in het labo bevruchten met zaadcellen van de partner of een donor. Twee tot drie dagen later een bevruchte eicel terugplaatsen in de baarmoeder.

Intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI)

Bv. als het sperma van de man te weinig (beweeglijke) zaadcellen bevat.

In elke eicel, die na hormonale stimulatie wordt verkregen, een geselecteerde zaadcel injecteren in het labo. Twee tot drie dagen later een bevruchte eicel terugplaatsen in de baarmoeder.

In-vitromaturatie (IVM)

Bv. wanneer er eicellen aanwezig zijn maar de rijping niet goed verloopt

Onrijpe eicellen wegnemen en in het labo tot rijping brengen. Als ze rijp zijn worden ze bevrucht. Terugplaatsen van een bevruchte eicel terug in de baarmoeder.

Microchirurgische epididymale sperma-aspiratie (Mesa)

Bv. wanneer het aantal zaadcellen in het sperma of de kwaliteit ervan heel beperkt is.

Onder lokale verdoving worden zaadcellen rechtstreeks uit de bijbal gehaald en gebruikt voor bevruchting.

Testiculaire sperma-extractie (Tese)

Onder lokale verdoving neemt men een biopsie van de teelbal. Men zoekt in het weefsel naar rijpe zaadcellen. Indien aanwezig kunnen ze worden gebruikt voor bevruchting.

Draagmoederschap

Bv. als een vrouw geen baarmoeder (meer) heeft of bij homo-koppels.

De baby wordt gedragen door een vrouw die niet de moeder zal zijn van het kind. De draagmoeder wordt door middel van IVF bevrucht.

Voor wie?

Deze behandelingen worden niet alleen gebruikt bij paren met vruchtbaarheidsproblemen. Ook als men lesbische paren, homoparen (draagmoederschap) of alleenstaande vrouwen helpt bij het vervullen van hun kinderwens, worden technieken als kunstmatige inseminatie en in-vitrofertilisatie gebruikt.

Anderzijds, niet iedereen met vruchtbaarheidsproblemen zal kiezen voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Sommigen kiezen voor adoptie of beslissen geen kinderen te krijgen.

Meer weten?

Wil je meer informatie? Neem contact op met een fertiliteitscentrum. Hier vind je een lijst van alle fertiliteitscentra in Vlaanderen.

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.