Terug naar overzicht

Wat vind jij van zaad- en eicellen gemaakt in het labo?

Onderzoekers werken aan een techniek om zaad- en eicellen te maken uit stamcellen of huidcellen.

Het is een revolutionaire techniek die mensen met fertiliteitsproblemen straks misschien kan helpen aan genetisch eigen kinderen.

De wetenschappelijke naam is ‘in-vitro gametogenese’ (IVG).

Wat zijn de voordelen?

  • Genetisch eigen kinderen voor wie zelf geen geschikte ei- of zaadcellen heeft. Hoewel er alternatieven zijn (donorzaad en –eicellen of adoptie), is een genetische link met kinderen voor veel mensen belangrijk.
  • Eicel- en spermadonoren zijn niet meer nodig. Daarmee verdwijnen de lange wachttijden voor wensouders en de discussie over de anonimiteit van donoren is er geen meer.
  • De leeftijdsgrens van de vrouw is geen beperking meer. Vrouwen die vroegtijdig in de menopauze belanden of niet op tijd een geschikte partner vinden, ervaren veel minder de druk van de biologische klok.

Wat zijn de nadelen?

  • Nog niet gekende risico’s voor het kind en de volgende generaties. Uit experimenten bij dieren weten we dat er een risico is op zowel ernstige als minder ernstige afwijkingen.
  • Het onderzoek vereist experimenten op dieren en het maken en vernietigen van menselijke embryo’s in het labo.
  • Het kostenplaatje ziet er voorlopig niet rooskleurig uit: zelfs als de technologie ooit mogelijk en veilig wordt, blijft de vraag wie zich deze vorm van vruchtbaarheidsbehandeling zal kunnen permitteren.

Hoe denken jullie hierover?

Hoe stemde het publiek op de SEGa-publieksavond?

Wetenschappers en ethici* peilden naar de mening van het publiek over hun onderzoek. Samen met De Maakbare Mens regelden ze een stemming op 21 november in Antwerpen, onder leiding van Wouter Deprez.

* Wetenschappers en ethici hebben zich verenigd in het SEGa-consortium, Science and Ethics of stem cell derived Gametes.

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.