Terug naar overzicht

Zaad- en eicellen uit huid

Misschien hoef je in de toekomst niet meer zelf over zaad- of eicellen te beschikken om een genetisch eigen kind te krijgen. Onderzoekers testen of men ze kan maken uit één van je huidcellen.

Hoe werkt het

  1. men herleidt een gewone lichaamscel (bv. een huidcel) naar een stamcel
  2. die stamcel laat men uitgroeien tot een zaad- of een eicel
  3. de zaad- of eicel draagt het genetisch materiaal van de huidcel

Deze techniek om zaad- en eicellen te maken uit een stamcel heet
IN-VITROGAMETOGENESE of afgekort IVG.

De voordelen

  • Wie zelf geen (of geen geschikte) zaad- of eicellen heeft, kan toch genetisch eigen kinderen krijgen. Er zijn alternatieven, zoals beroep doen op een eicel- of spermadonor of adoptie, maar veel mensen vinden een genetische link met hun kinderen belangrijk.
  • Eicel- en spermadonoren zijn niet meer nodig. Daarmee verdwijnen de lange wachttijden voor wensouders en de discussie over de anonimiteit van donoren.
  • De leeftijdsgrens van de vrouw is geen beperking meer. Vrouwen die vroegtijdig in de menopauze belanden of niet op tijd een geschikte partner vinden, ervaren veel minder de druk van de biologische klok.

De nadelen

  • De risico’s voor het kind en de volgende generaties zijn nog niet gekend. Uit experimenten bij dieren blijkt dat er een risico is op (ernstige) afwijkingen.
  • Het onderzoek heeft een morele prijs: het vereist experimenten op dieren en het maken en vernietigen van menselijke embryo’s in het labo.
  • Het kostenplaatje. Zelfs als de technologie ooit mogelijk en veilig wordt, blijft de vraag wie zich deze dure behandeling zal kunnen permitteren.

Toepassing bij mensen nog niet voor morgen

De techniek wordt nog volop onderzocht en de weg naar de kliniek is nog lang. De eerste resultaten van onderzoek bij muizen zijn veelbelovend. Niet zo gek dus, dat er ook vragen komen over de toepassing bij mensen. Maar mensen zijn geen muizen, het is allesbehalve zeker dat het bij mensen ook lukt. Daar komt bij dat het nog niet duidelijk is of de techniek veilig zal zijn en geen risico’s inhoudt voor het kind.

Deskundig antwoord op jouw vragen

Mieke Geens, stamcelonderzoeker aan de VUB
Zij beantwoordt enkele veelgestelde vragen: Wat is IVG? Wat zijn de voordelen? Wat zijn de nadelen? Wat zijn de voorlopige resultaten van het onderzoek? Zal de techniek in de toekomst bij mensen worden toegepast?

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.