Verslag ‘Zijn mannen weldra overbodig?’

door Annie Hoogstoel, vrijwilliger
Sessie ‘Zijn mannen weldra overbodig?’ | Dag van de Maakbare Mens 2016

Een interessant panelgesprek met:
Bjorn Heindryckx: afdeling reproductieve geneeskunde UZ Gent
Marijke Merckx: psychologe en voorzitter van De Verdwaalde Ooievaar
Heidi Mertes: vakgroep wijsbegeerte Ugent en onze kersverse voorzitter
Lauwke Vandendriessche: journalist bij de afspraak op Canvas, leidt het panelgesprek in goede banen.

Bjorn start met een korte, wetenschappelijke uitleg over de technologie waarbij we uit stamcellen ei- en zaadcellen kunnen maken. Ook vermeldt hij de nieuwste evolutie: de ips-cellen waarbij men bv. uit een vrouwelijke huidcel een zaadcel zou kunnen maken, zodat bv. een lesbisch koppel een genetisch eigen kind kan maken. Ik sla hier de technische uitleg even over.

Marijke geeft aan dat sinds 2003 zes fertiliteitspogingen worden terugbetaald, met de bedoeling gelijke geneeskunde te hebben voor iedereen. Vooral voor mannen die geen zaadcellen kunnen produceren, lesbische koppels of jonge vrouwen of mannen die hun vruchtbaarheid verliezen door een kankerbehandeling, is dit een uitkomst.

Heidi wijst op onze genetische drive om ons voort te planten, maar denkt dat het geen kwaad kan om dit kritisch in vraag te stellen en ons af te vragen of dit allemaal opweegt tegen de veiligheidsrisico’s.

Bjorn zegt dat men wetenschappelijk ook veel leert uit de tussenstappen en dat de grenzen voor risico’s steeds opschuiven.

Marijke vraagt zich af of deze wens wel leidt tot groter geluk en leest ons een brief voor van een vrouw die bij dit alles zeer veel twijfel had: is het de moeite waard, ben ik God, al die moeilijke keuzes. Een leuke quote is dan weer de volgende: maar goed dat jullie onvruchtbaar zijn, anders hadden jullie me nooit gekend. Marijke pleit dan ook voor een meer afwachtend beleid. In de moderne tijd is afwachten en niets doen zeer moeilijk. Men heeft het steeds moeilijker met vertrouwen, geduld en aanvaarding.

Heidi bevestigt ook dat we door de ontzettend hoge kosten geen luxe geneeskunde mogen creëren voor een beperkt aantal mensen.

Het zeer interessant panelgesprek eindigt met vragen uit het publiek: ik onthoud er één van. Iemand vond het jammer dat er niet meer is ingegaan op de titel van de lezing.

Bjorn geeft als antwoord dat mannen altijd onmisbaar zullen zijn want …. wie zet er anders de vuilnisbakken buiten!

Gepubliceerd op 16-03-2016

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.