Verslag ‘De toekomst van de genetica’

door Jan Matthys, vrijwilliger
Sessie ‘De toekomst van de genetica & impact op de samenleving’ | Dag van de Maakbare Mens 2016

Uiteenzettingen door J.J. Cassiman en E. De Baere, gevolgd door een vragensessie met de sprekers, gemodereerd door I. Devisch

DNA en diversiteit (J.J. Cassiman)

De uiteenzetting van Professor Cassiman focust op verschillen in gelijkheid – hoe de diversiteit die we dagdagelijks kunnen vaststellen tussen individuen, inclusief tussen meerlingen met identiek DNA, haar verklaring vindt in de controlemechanismen van onder meer micro-RNA, waar we pas recent een beter inzicht hebben in verkregen.

Passeerden de revue :

Ter informatie : Het boek “Le Transhumanisme” van Béatrice Jousset-Couturier, vermeld tijdens de presentatie, verschijnt in augustus.

Medische genetica – vandaag en morgen (E. De Baere)

Professor De Baere geeft een historisch overzicht van deze jonge discipline en de objectieven van het Centrum voor Medische Genetica te Gent (www.cmgg.be), één van de 8 centra in België.

Passeerden de revue :

Wat dit laatste punt betreft is de huidige consensus dat toevalsbevindingen enkel worden meegedeeld (in overleg, en als de patiënt ook wil geïnformeerd worden) als behandeling, of minstens een actieplan mogelijk is.

Vragensessie (moderator I. Devisch)

Worden we weldra allemaal 500 jaar ?

Een geanimeerde discussie komt op gang tussen mensen uit het publiek en het panel over de zin en onzin van levensduurverlenging langs genetische weg. Een paar elementen :

Verdrinken we straks in onze genetische informatie ?

Het tweede onderwerp was de massa van informatie die uit genetische analyse kan gehaald worden en hoe je daar mee omgaat zonder “compleet hoorndol” te worden. Een paar elementen :

Gepubliceerd op 16-03-2016

Bekijk ook even dit:


           Herbeluister 'De toekomst van de genetica'

Herbeluister 'De toekomst van de genetica'

Je winkelmand is leeg.