Terug naar overzicht

Viruswereld

Over snot en superspreaders

Door Timo en Frederik Bijnens

Titel: Viruswereld
Auteur: Marc ter Horst, ill. Wendy Panders
Boekinfo: gottmerkinderboeken.nl
Verschijningsdatum: juni 2021
ISBN: 9789025774806
Recensent: Timo en Frederik Bijnens
Beoordeling:recensie 4-en-halve-sterren

Toen we het boekje Viruswereld voor het eerst in onze handen hadden en doorbladerden, zag het er onmiddellijk erg aantrekkelijk uit. De kaft voelde een beetje bijzonder aan door de uitvergrote virusdeeltjes in reliëf, en ook de talrijke illustraties nodigden uit om er meteen in te beginnen lezen. 

De inhoud is goed gestructureerd in 6 duidelijk af te scheiden hoofdstukken, die telkens beginnen met 1 pagina korte inhoud die aangeeft wat je kan verwachten. En in elk van de hoofdstukken wisselen de informatievere stukjes vlot af met meer illustratieve verhalen daarrond. Telkens mooi gespreid over 2 bladzijden, zodat vlot gepauzeerd kan worden. Die ‘afzonderlijke’ verhalen waren vaak trouwens zo leuk geschreven dat 8-jarige kapoenen ze zich nog graag lieten voorlezen, waartoe ze zich – ondanks het onderwerp – verrassend genoeg goed toe leenden.

Het taalgebruik zit daar zeker voor iets tussen: vlot en toegankelijk, met het juiste technische of wetenschappelijke vocabulaire, niks verbloemend maar door het gebruik van de flinke portie humor in tekst en tekeningen, gelukkig toch erg verteerbaar.

De ondertitel van het boek Over snot en superspreaders vat de ‘tone of voice’ eigenlijk goed samen. Toegankelijk dus voor alle leeftijden vanaf pakweg 8 jaar en toch informatief genoeg om eveneens interessant te blijven voor de minder jonge lezers.

Dit vond alvast onze 8-jarige Timo ervan:

Ik vind het een leerrijk boek. Ik vond vooral de enge verhalen zoals dat van Snow leuk.  Het verhaal van cholera vond ik een beetje eng. Ik dacht dat er alleen DNA bestond. RNA was volledig nieuw voor mij. De tekeningen zijn leuk. Ikzelf begreep alle woorden maar papa niet 😉. Wel veel lezen, maar leuk boek.”

Ikzelf geef 4 sterren op 5, en Timo geeft er zelfs 5.  Gemiddeld dus een dikke 4,5!

Gepubliceerd op 01-12-2021

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.