Voorstelling Gids orgaandonatie voor steden, gemeenten en lokale diensten

Met 1217 zijn ze in ons land… Mensen die zich iedere ochtend afvragen hoe lang ze nog zullen leven omdat ze wachten op een orgaan. België doet het goed op vlak van orgaandonatie, maar toch overleden in 2016 99 personen die op de wachtlijst stonden. Een reden te meer om iedereen maar in het bijzonder steden en gemeenten op te roepen om inwoners nog meer te sensibiliseren en te informeren over het belang van orgaandonatie. Dat gebeurde zopas op een studiedag in het stadhuis van Kortrijk georganiseerd door De Maakbare Mens, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, het Vlaams Instituut Gezond Leven en Politeia.

Een orgaantransplantatie is een levensreddende ingreep met een grote slaagkans. Er is een tekort aan donororganen, eind 2016 stonden in België 1217 patiënten op de wachtlijst voor een transplantatie. Steden en gemeenten kunnen een cruciale rol spelen bij het informeren en sensibiliseren van hun bevolking. Door actief correcte informatie aan te bieden, zorgen gemeenten voor méér orgaandonoren. ‘Het kan niet zijn dat mensen komen informeren aan het gemeentelijk loket en de bediende uit de lucht valt of niet weet welke documenten hij of zij moet gebruiken’, zegt Wim Dries, voorzitter van de VVSG. ‘Vanuit onze gemeenten moeten we mensen spontaan aanspreken, iedereen moet beseffen hoe belangrijk dit is.’

De Maakbare Mens vzw dat onderzoek voerde naar de informatie die gemeenten ter beschikking stellen, bevestigt dat de meeste gemeenten al inspanningen doen. ‘Maar ze kunnen nog beter in de verf zetten waarom orgaandonatie zo belangrijk is: je redt er levens mee, zo belangrijk is het.’ stelt Liesbet Lauwereys van De Maakbare Mens vzw.

Dat iemand geregistreerd is als orgaandonor, helpt transplantatieartsen enorm om aan hun informatieplicht te voldoen. ‘Maar het is ook belangrijk om er thuis gewoon over te praten, zodat nabestaanden ook in uiterst pijnlijke omstandigheden weten wat de wil van de overledene is’ zegt Luc Colenbie, transplantatiecoördinator aan het UZ Gent.

Een ‘Gids orgaandonatie. Leidraad voor steden, gemeenten en lokale diensten’ moet steden en gemeenten nu helpen om een beleid te voeren rond orgaandonatie. In Kortrijk heeft men dit alvast begrepen. Burgemeester Vincent Van Quickenborne wil mensen laten nadenken over de vraag of ze een leven willen redden wanneer ze dienstverlening aanvragen bij de stad. Hij hoopt het aantal orgaandonoren hiermee de hoogte in te jagen. Meer nog, hij daagt iedere gemeente uit om het meeste aantal orgaandonoren per inwoner te realiseren. Let the games begin!

De ‘Gids orgaandonatie. Leidraad voor steden, gemeenten en lokale diensten’ is te koop bij Politeia via deze link.

Meer info

Liesbet Lauwereys, De Maakbare Mens vzw, liesbet.lauwereys@demaakbaremens.org of 03/ 205 73 13
Wim Dries, voorzitter VVSG, 0476/ 69 90 03
Nathalie Debast, verantwoordelijke perszaken VVSG, 0497/ 31 80 77 ​​

Gepubliceerd op 22-09-2017
Je winkelmand is leeg.