Eline Cautaerts, medewerker projecten en communicatie bij van De Maakbare Mens vzw, legt uit waarom aandacht besteden aan ons slaappatroon noodzakelijk is voor onze algemene gezondheid. 
Rond je 70ste zal je ongeveer een derde van je tijd geslapen hebben. Alleen dat al is een reden om het ‘goed’ te doen. Wie goed slaapt, kan daar alleen maar voordelen van ondervinden. Slapen maakt ons handiger, we reageren sneller en we worden er slimmer van. Informatie verwerken gebeurt namelijk tijdens het slapen en zowel informatie samenvoegen als abstract redeneren gaat een stuk vlotter voor wie goed geslapen heeft. Een goede slaap maakt ons ook creatiever. Zelfs ons gevoel voor humor gaat erop vooruit als we uitgeslapen zijn.

Slaaproutine

Slapen is soms minder evident dan het op het eerste gezicht lijkt. Het is niet iedereen gegeven om routineus in bed te geraken, een gemiddelde nacht door te slapen en ’s ochtends kakelvers uitgerust te ontwaken. Een huilerige baby, een slechte matras, een medisch probleem, stress op het werk, enz. Het zijn maar enkele voorbeelden van factoren die onze slaap onder druk kunnen zetten.

Slaappatroon

We slapen met zijn allen 1 à 2 uur minder per nacht dan pakweg 60 jaar geleden. Een van de grootste bedreigingen voor onze slaap kwam er met de uitvinding van de gloeilamp. De tijd dat we gingen slapen als de duisternis viel – omdat het dan niet meer mogelijk is om te werken – ligt al even achter ons. Vandaag is het echter niet enkel die gloeilamp die ons aan de gang houdt. Intussen zijn televisie-, computer-, of gsm-schermen in de slaapkamer verzeild geraakt. We kunnen dag en nacht doorgaan. Ook de onlineactiviteit stopt nooit. Constant bereikbaar zijn wordt stilaan de norm. Een beetje inboeten op slaaptijd lijkt dan verleidelijk, nietwaar?

Misschien moeten we van de gedachte af dat slapen iets passiefs en daardoor zinloos is. Voldoende slaap zorgt ervoor dat je hele systeem hersteld is voor de volgende dag. Over zinvol gesproken.

Slaapadvies

Ons bewust zijn van het belang van genoeg en goed slapen is een eerste en noodzakelijke stap. Zoete dromen kan niemand garanderen, maar er is heel wat advies of hulp mogelijk als slapen moeilijk gaat. Misschien kan een kleine aanpassing in je dagelijkse gewoonten ervoor zorgen dat je makkelijker de slaap vat? Misschien stuit je op een probleem waarover je je arts kan spreken.

Laat je inspireren. Doe jezelf, je gezondheid en je omgeving een mooi cadeau en ga met je slaap aan de slag.