Hier vind je een overzicht van alle belangrijke informatie waar je als vrijwilliger op de hoogte over dient te zijn.
Dankzij nieuwe medische technologie kunnen we onze gezondheid en levenskwaliteit steeds meer verbeteren. Tegelijk leiden ze tot nieuwe bezorgdheden, vragen en keuzes. Wij informeren over de mogelijkheden en risico’s, zodat je keuzes kunt maken die jou en anderen ten goede komen.
We stimuleren het publiek debat over het gebruik van deze technologieën, met waarden als autonomie, solidariteit en gelijkheid als uitgangspunt. We streven naar een weloverwogen beleid in een ruimdenkende en begripvolle samenleving.
De Maakbare Mens is een vrijzinnig-humanistische beweging met een pluralistische werking. Je kan hier onze visie lezen.
Je kan alle contactgegevens van De Maakbare Mens vzw hier raadplegen. De vrijwilligersverantwoordelijke, Cassandra, kan je mailen op cassandra.berwouts@demaakbaremens.org of bellen op 03 205 73 13.
De Maakbare Mens vzw is aansprakelijk voor de schade die vrijwilligers veroorzaken aan derden bij het verrichten van het vrijwilligerswerk tenzij de schade het gevolg is van bedrog of zware fout van de vrijwilliger. Bij bedrog of zware fout blijft de vrijwilliger zelf aansprakelijkheid. Bij een lichte fout is de vrijwilliger enkel aansprakelijk als dat bij hem/haar eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomt.
Vrijwilligerswerk gebeurt onbezoldigd. Wel kan een forfaitaire onkostenvergoeding gegeven worden, aangevuld met verplaatsingsonkosten.
Voor forfaitaire vrijwilligersvergoeding gelden strikte voorwaarden. Als vrijwilliger heb jij de verantwoordelijkheid erop toe te zien dat deze voorwaarden worden nageleefd. De voorwaarden zijn:
Als vrijwilliger heb je discretieplicht. Dit betekent dat je, omwille van de functie die je uitoefent, geen gegevens aan anderen mag doorgeven. Tenzij aan diegenen die het recht hebben om hiervan op de hoogte te zijn. Je kan dus informatie doorgeven aan collega’s en andere professionele medewerkers in de organisatie als het belangrijk is voor het functioneren van de dienst of organisatie.
Voor mensen die in een bijzondere situatie verkeren, kunnen extra voorwaarden gelden. Dit zijn de volgende.
Trek je een leefloon, dan ben je verplicht aan je OCMW-dossierbeheerder te melden dat je vrijwilligerswerk gaat verrichten.
De Maakbare Mens vzw heeft van de RVA een algemene toelating voor vrijwilligerswerk. Vrijwilligers die een werkloosheidsuitkering of een brugpensioen ontvangen van de RVA, hoeven geen toestemming te vragen aan de RVA om vrijwilligerswerk te mogen verrichten. Enkel voor uitzonderlijk vrijwilligerswerk dient dit te gebeuren.
Wanneer je een ziekte- of invaliditeitsuitkering trekt, heb je eerst toestemming nodig van je arts om vrijwilligerswerk te mogen verrichten. Je arts bepaalt of het vrijwilligerswerk verzoenbaar is met je gezondheidssituatie.
Een ambtenaar die vrijwilligerswerk wil verrichten, moet toestemming vragen aan zijn / haar hiërarchische overste.
Zij hoeven geen toestemming te vragen.