Terug naar overzicht

Zo gewenst.

Als je kinderwens niet (meteen) wordt vervuld

Door Gilberte Vandrise

Titel: Zo gewenst. Als je kinderwens niet (meteen) wordt vervuld
Auteur: Hilde Van Goethem
Boekinfo: https://www.lannoo.be/
Verschijningsdatum: april 2023
ISBN: 9789401479219
Recensent: Gilberte Vandrise
Beoordeling:recensie 4 sterren

Wil je een mooi, doorvoeld boek lezen over mensen wiens kinderwens niet (meteen) in vervulling gaat dan is Zo gewenst net wat je zoekt. Aan de inhoudsopgave merk je meteen dat je niet het zoveelste wetenschappelijke relaas over het onderwerp in handen hebt. Meteen van bij de eerste woorden voel je de mens achter de feiten.
Auteur Hilde Van Goethem heeft het inderdaad allemaal meegemaakt en geeft de lezer een inkijk in gevoelens die voor lotgenoten herkenbaar zijn. Voor hen die het geluk hadden nooit te maken te krijgen met deze problematiek opent het een nieuwe wereld waardoor ze meer begrip krijgen voor wensouders.

Medische achtergronden, waarover de lezer misschien al eens eerder iets las, worden heel duidelijk belicht en met de nodige voorbeelden gestaafd zodat de theorie een heel persoonlijke touch krijgt. Wensouderschap weegt meestal ook zwaar op psychisch vlak. Het kan een koppel dichter bij elkaar brengen maar het kan hen ook uit mekaar drijven. Om aan dit psychisch aspect tegemoet te komen laat de auteur fertiliteitspsychologen en therapeuten aan het woord.
Het uitgebreide hoofdstuk over solo-ouderschap wordt een ware denkoefening voor geïnteresseerden door de inbreng van ervaringsdeskundigen.
De laatste hoofdstukken wijdt de auteur aan pleegzorg en adoptie, secundaire kinderloosheid – als er geen broer of zus komt – en blijvende kinderloosheid.

Hilde Van Goethem bekijkt in Zo gewenst het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken. Ze laat weinig onbesproken en steunt hierbij op de inbreng van mensen die het kunnen weten. Door haar rustige en open aanpak van het probleem zal ze heel wat lezers bereiken en handvatten aanbieden, zoals zij zich tot doel stelde. Haar aangename schrijfstijl en toegankelijke benadering dragen hier ook zeker toe bij.

Gepubliceerd op 25-05-2023

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.