Prijs De Maakbare Mens 2016
Op zondag 24 april 2016 reikte De Maakbare Mens voor de derde maal de Prijs De Maakbare Mens uit. De prijs werd uitgereikt aan fertiliteitsspecialiste Petra De Sutter. Zij wordt gelauwerd voor haar grensverleggende werk als wetenschapper, dokter en opiniemaker.
De Prijs De Maakbare Mens gaat tweejaarlijks naar een of meerdere personen die bijdragen tot een beter begrip van medische ontwikkelingen en de maatschappelijke vragen en uitdagingen erbij. Kandidaat-winnaars werden voorgedragen door vrijwilligers en sympathisanten van De Maakbare Mens vzw, waarna de jury de knoop doorhakte.
Waarom Petra De Sutter de Prijs De Maakbare Mens verdient
Buitengewoon hoogleraar Petra De Sutter is gynaecoloog en diensthoofd van de afdeling Reproductieve Geneeskunde van het UZ Gent. Naast haar onderwijs- en onderzoeksactiviteiten op vlak van vruchtbaarheid en embryonale stamcellen helpt zij mensen met vruchtbaarheidsproblemen en zij die niet op een natuurlijke manier kinderen kunnen krijgen, zoals lesbische koppels.
Als wetenschapper, dokter en opiniemaker werkt zij hard aan het toegankelijk maken van reproductieve geneeskunde, voor iedereen. Bij haar wetenschappelijk onderzoek durft zij ook steeds publiekelijk ethische en maatschappelijke kanttekeningen te plaatsen. Hiervoor krijgt zij de Prijs De Maakbare Mens.
In het verleden werkte ze actief mee aan het tot stand komen van progressieve wetten, zoals de wet Medisch Begeleide Voortplanting, de Embryowet en de Wet betreffende Transseksualiteit.
Zij symboliseert het gelijkheidsprincipe en steekt een hart onder de riem bij iedereen die ‘anders’ is. In 2014 trad zij toe tot de politiek en werd zij de eerste Belgische transvrouw op een parlementslijst. Nu zetelt ze in de senaat. Voorzitter van de Maakbare Mens Heidi Mertes:
Wat Petra De Sutter onderscheidt van vele andere prominente wetenschappers is dat ze zich met een enorme gedrevenheid inzet om ontwikkelingen in de geneeskunde en biotechnologie steeds in een maatschappelijke context te plaatsen en ethische kanttekeningen maakt waar nodig. Deze combinatie van geloof in wetenschappelijke vooruitgang en kritische ethische reflectie loopt gelijk met de missie van De Maakbare Mens. Dat ze zich bovendien als arts en politica gepassioneerd engageert voor een aantal thema’s die een directe link hebben met de maakbaarheid van de mens en met het recht om je eigen leven vorm te geven ondanks maatschappelijke hindernissen of vooroordelen, maakt haar de uitgelezen laureate voor deze prijs.
De Prijs
Petra De Sutter mocht een gedicht van Maud Vanhauwaert in ontvangst nemen. Het gedicht werd door Maud speciaal voor Petra gecomponeerd. Op een aantal plaatsen kunnen woorden worden gewisseld, het resultaat is een maakbaar gedicht met 1024 variaties.
Hier kunt u het dankwoord van prof. dr. Petra De Sutter lezen.
Petra De Sutter is de derde in de rij die de Prijs De Maakbare Mens wint. In 2012 werd de Prijs De Maakbare Mens voor het eerst uitgereikt, toen viel de eer Patrick Allegaert en Annemie Cailliau, oprichters en bezielers van het Genste museum dr. Guislain, te beurt. In 2014 mocht Stephanie Keustermans de prijs wegkapen, een jonge vrouw die zich na een tweevoudige longtransplantatie actief inzet voor een beter begrip van orgaandonatie.
De prijsuitreiking vond plaats op 24 april 2016 in de Zebrastraat in Gent en werd muzikaal opgeluisterd door het Warped Time Ensemble.